ANVELOPEANVELOPE RECOMANDĂRIRECOMANDĂRI DealeriDealeri

GHID DE INTRETINERE

Cum verificati nivelul de uzura a anvelopei

Michelin 09 Feb 2011

Cum verificati nivelul de uzura a anvelopei

Banda de rulare este singura parte a anvelopei care asigura aderenta la sosea. Inaltimea profilului este esentiala pentru siguranta vehiculului dumneavoastra. Adancimea profilului reflecta starea anvelopei. Rularea cu o anvelopa uzata creste riscul de explozie, de acvaplanare si scade capacitatea de deplasare in conditii de iarna. O inaltime mica a profilului in timpul iernii reduce drastic aderenta si controlul vehiculului. Conducatorii vehiculelor dotate cu anvelope a caror inaltime a profilului este mai mica decat limita legala risca sanctiuni contraventionale.

Etapa 1 – Analizarea benzii de rulare

Prima etapa pentru verificarea inaltimii profilului consta in obtinerea unui unghi adecvat de analizare a anvelopelor fata.

- Opriti vehiculul pe o suprafata plana si fara denivelari.
- Trageti frana de mana.
- Intoarceti volanul la 45°, la dreapta sau la stanga, pentru a avea o vedere buna asupra anvelopelor inainte de a le verifica.


Este mai dificil pentru anvelopele din spate, dar acestea pot fi inspectate vizual.

Etapa 2 - Verificarea profilului

Puteti incepe sa verificati adancimea benzii de rulare si starea anvelopei cu banda de rulare. Nu va bazati pe presupuneri: achizitionati un aparat de masura a adancimii benzii de rulare care sa fie usor de folosit, astfel incat sa va monitorizati anvelopele. Masurarea adancimii benzii de rulare nu este o operatiune dificila cu acest aparat simplu si necesita numai cateva minute.                                 
Adancimea minima legala in Europa a benzii de rulare este de 1,6 mm transversal si in jurul circumferintei.

Verificati adancimea principalelor caneluri in mai multe locuri transversal si in jurul anvelopei, folosind aparatul de masura conform indicatiilor fabricantului. De asemenea, anvelopele au indicatori de uzura inscriptionati in relief la baza crestaturilor principale. Atunci cand suprafata este uzata la acelasi nivel cu acesti indicatori, anvelopa se afla la limita legala de uzura si trebuie sa fie inlocuita.

Verificati totusi adancimea benzii de rulare a anvelopelor dumneavoastra, daca se apropie de limita legala, sau, daca aveti indoieli, verificati-le cu ajutorul unui profesionist, respectiv un specialist in anvelope.

Anvelopele nu ofera toate aceleasi performante nici cand sunt noi, iar pe masura ce acestea se uzeaza aceste diferente de performanta cresc pe masura ce anvelopa se uzeaza. Tehnologiile de ultima ora elaborate de echipele de cercetare si dezvoltare din cadrul  Michelin ne permit sa oferim un nivel de performanta si o aderenta apropiate de cele ale noilor anvelope, pe durata intregii lor vieti, pana la limita legala de uzura. Datorita acestui nivel de performanta, inlocuirea prematura a anvelopelor nu garanteaza obtinerea unui castig in siguranta si performanta si, in acelasi timp, trebuie luat in considerare atat costul financiar, cat si cel de mediu.

ANVELOPE MICHELIN AUTOMOBILE

Vi le recomandam dupa detaliile automobilului sau dimensiunea anvelopei si nevoile dvs. de conducere.

Articolele dvs. vizualizate recent

Nu exista articole vizualizate recent

  • Autoturisme
  • 4X4/SUV
  • AUTO-RULOTE/UTILITARE
Loader