ANVELOPEANVELOPE RECOMANDĂRIRECOMANDĂRI DealeriDealeri

GHID DE INTRETINERE

Respectati legea si echipati-va masina cu anvelope de iarna

Michelin 22 Oct 2012

Respectati legea si echipati-va masina cu anvelope de iarna

Va ganditi sa mergeti la munte anul acesta? Atunci, cu siguranta ca v-ati pregatit echipamentul de schi si hainele groase. Dar v-ati gandit si la anvelope? Anvelopele de iarna va garanteaza siguranta in deplasare pe timpul iernii. Adesea insa, acestea nu reprezinta o optiune, ci sunt impuse chiar prin lege in multe tari europene, odata cu instalarea anotimpului rece.

Informati-va inainte de a porni la drum

Nu doar iernile difera de la o tara la alta, ci si legislatia. Informati-va inainte de a pleca la schi anul acesta. In timp ce in anumite tari, cu o clima mai blanda, nu exista niciun fel de reglementari privind anvelopele de iarna, in alte tari, cum ar fi Austria sau Slovenia, utilizarea anvelopelor de iarna este impusa prin lege. In tari precum Franta sau Elvetia, nu exista norme legale referitoare la anvelopele de iarna, dar este obligatorie echiparea masinii cu anumite echipamente speciale de iarna (anvelope de iarna sau lanturi) pe anumite portiuni de drum, in functie de conditiile de rulare.

Data de la care este necesara montarea anvelopelor de iarna difera de la o tara la alta. De exemplu, in Norvegia, anvelopele de iarna trebuie utilizate in perioada 16 octombrie - 30 aprilie, in timp ce in Estonia, perioada de utilizare a anvelopelor de iarna este cuprinsa intre 1 decembrie si 1 martie.

Astfel, este important sa cunoasteti legislatia tarii in care va aflati, dar si vremea si conditiile de drum carora va trebui sa le faceti fata. Fiti atent la prognozele meteo si la sfaturile de calatorie inainte de a porni la drum.

Adancimea profilului

In UE, adancimea minima legala a benzii de rulare este de 1,6 mm. Exista si tari precum Austria si Letonia, in care adancimea minima legala pentru anvelopele de iarna este de 4 mm. Daca ati montat deja anvelopele de iarna, verificati daca adancimea de profil respecta prevederile legale.

Anvelope cu tinte

Anvelopele cu tinte metalice ofera o tractiune excelenta pe suprafetele acoperite cu noroi inghetat sau gheata. Cu toate acestea, anvelopele cu tinte nu sunt recomandate pentru suprafetele umede sau uscate pe care nu exista gheata deoarece, in acest caz, distanta de franare creste, anvelopele sunt mai zgomotoase si se uzeaza mai rapid. Din acest motiv, in tari precum Germania si Republica Ceha, anvelopele cu tinte sunt interzise prin lege. Respectati intotdeauna legislatia tarii in care va aflati.

Legi care salveaza vieti

Legislatia privind anvelopele de iarna are ca scop reducerea accidentelor si salvarea de vieti. In Franta nu exista legi privind obligativitatea echiparii vehiculelor cu anvelope de iarna, dar exista planuri pentru implementarea unor astfel de legi, in vederea reducerii numarului accidentelor rutiere.

Cu anvelopele de iarna, deplasarea pe suprafete umede sau acoperite cu zapada sau gheata devine mai usoara si mai sigura. Aceste anvelope asigura o tractiune superioara si reduc distanta de franare. Desigur ca trebuie in continuare sa fiti atent la drum si la ceilalti soferi si sa conduceti cu maxima prudenta, mai ales daca vremea este nefavorabila. Alegeti intotdeauna anvelope de iarna care ofera un randament kilometric superior, cu performante optime la franare, cum ar fi cele din gama MICHELIN Alpin.

Informaţii oferite de MICHELIN

ANVELOPE MICHELIN AUTOMOBILE

Vi le recomandam dupa detaliile automobilului sau dimensiunea anvelopei si nevoile dvs. de conducere.

Articolele dvs. vizualizate recent

Nu exista articole vizualizate recent

  • Autoturisme
  • 4X4/SUV
  • AUTO-RULOTE/UTILITARE
Loader