ANVELOPEANVELOPE TOATE ANVELOPELETOATE ANVELOPELE DealeriDealeri

TOTUL DESPRE ANVELOPE

Designul benzii de rulare. Anvelope fashion.

Michelin 18 Mai 2010

Importanta benzii de rulare

Se prea poate sa nu va fi gandit la ele in felul acesta, dar anvelopele sunt ca niste accesorii de moda. Ele sunt bijuteriile care infrumuseteaza si finiseaza designul vehiculului dumneavoastra. Nu numai ca anvelopa trebuie sa ofere aderenta, tractiune, adeziune si sa fie un element de suspensie, ea trebuie sa arate bine. Atunci cand un vehicul este proiectat, profilul benzii de rulare este un factor cheie in a-l scoate in evidenta in showroom.

Benzile de rulare arata toate la fel pentru mine…!

Este dificil, daca nu imposibil, sa va dati seama daca o banda de rulare functioneaza mai bine decat o alta pur si simplu uitandu-va la ea. Pentru a fi directi, singurele lucruri care va conecteaza cu drumul sunt aceste patru suprafete din cauciuc de dimensiunea unei maini. Deci, dupa cum va puteti imagina, acestea sunt extrem de importante in furnizarea unui nivel ridicat de aderenta, capacitatea de franare, performanta si siguranta. In special in conditii meteorologice nefavorabile. Acesta este unul dintre motivele pentru care Michelin are 4.000 de persoane dedicate cercetarii si dezvoltarii, cu cel mai mare buget din industrie.

Tread pattern

Structura, materialele si modelul benzii de rulare

Acestea dau unei anvelope calitatile sale de securitate, de control si costurile de utilizare. In timp ce structura este invizibila, modelul cauciucului negru al benzii de rulare este destul de vizibil. Sa ne uitam la modul in care acestea afecteaza doua masuri-cheie ale performantei:

  • securitatea (aderenta pe teren umed)
  • placerea de control (manipulare pe sol uscat)

ADERENTA PE SUPRAFETE UMEDE

Pentru a incepe sa intelegeti rolul benzii de rulare in conditii de umiditate, este util sa va ganditi la aceasta ca la o pompa de apa mai mare. Cu cat numarul de canale de la suprafata benzii de rulare este mai mare, cu atat poate pompa apa mai departe intre suprafata de contact si suprafata drumului, rezultand o aderenta mai buna. Remarcabil, aceasta colecteaza apa si apoi se deplaseaza din zona de contact in doar cateva milisecunde. Dimensiunea anvelopei 195/65 R 15, de exemplu, poate deplasa aproape 15 litri de apa pe secunda.

Proportia de caneluri

Cu cat este mai lunga canelura in raport cu anvelopa, cu atat este mai mare capacitatea benzii de rulare de a "stoca si pompa" apa.

Forma si dispunere

Ca un sistem de drenaj, forma benzii de rulare (simetrica, directionala, asimetrica) determina cat de rapid elimina apa de la contactul cu solul.

Striere

Exista lamele subtiri de cauciuc pe suprafata anvelopei, care imbunatatesc tractiunea in conditii de umezeala sau de gheata. Actionand ca stergatoarele de parbriz, lamelele ajuta marginile si canelurile unei anvelope in scurgerea apei.

CONTROLUL PE CAROSABIL USCAT

Rigiditatea profilului benzii de rulare este unul dintre elementele-cheie care contribuie la un control precis si de reactie in schimbarile de directie.

Rigiditatea profilului se obtine prin:

Profilul anvelopei

Un profil plat cu umeri patrati ofera sprijin bun in cotituri.

Frecventa lamelelor

Cu cat este mai mic procentul de santuri in modelul benzii de rulare, cu atat este mai mult cauciuc in contact direct cu solul si cu atat este mai bun nivelul de aderenta.

Benzi de rulare in blocuri mari

Benziile de rulare in blocuri mari limiteaza mobilitatea benzii de rulare pe toata grosimea ei.

Lamelele auto-blocante

Blocurile de rulare taiate de multe caneluri vor reduce rigiditatea benzii de rulare. Pentru a contracara acest efect, am introdus caneluri tri-dimensionale complexe , care se blocheaza impreuna sub greutate.

Pe masura ce anvelopele sunt utilizate, benzile de rulare se uzeaza si acest lucru limiteaza eficienta lor in furnizarea de tractiune. Deci, verificati-va adancimea benzii de rulare in mod regulat, cel putin o data pe luna. Anvelopele trebuie sa fie inlocuite atunci cand banda de rulare este uzata pana la 1,6 mm sau sub acest prag. Aceasta se intampla pentru ca este posibil sa nu puteti conduce in siguranta suficienta, si ati putea încalca legea. O banda de rulare a unei anvelope uzate poate fi periculoasa, astfel incat ar trebui sa fie inlocuita. Dealer-ul dumneavoastra. de anvelope va poate furniza un indicator de anvelope.

Pentru mai multe informatii, verificati si:

pagina Alegeti anvelopa MICHELIN

  • Autoturisme
  • 4X4/SUV
  • AUTO-RULOTE / UTILITARE
Loader