ANVELOPEANVELOPE TOATE ANVELOPELETOATE ANVELOPELE DealeriDealeri

GHID DE INTRETINERE

Respectati legea si echipati-va masina cu anvelope de iarna

Michelin 22 Oct 2012

Respectati legea si echipati-va masina cu anvelope de iarna

Va ganditi sa mergeti la munte anul acesta? Atunci, cu siguranta ca v-ati pregatit echipamentul de schi si hainele groase. Dar v-ati gandit si la anvelope? Anvelopele de iarna va garanteaza siguranta in deplasare pe timpul iernii. Adesea insa, acestea nu reprezinta o optiune, ci sunt impuse chiar prin lege in multe tari europene, odata cu instalarea anotimpului rece.

Informati-va inainte de a porni la drum

O noua lege UE prevede ca toate anvelopele vandute in Europa vor avea o eticheta speciala care claseaza performanta fiecarei anvelope. In primul rand va clasa anvelopele in functie de eficienta consumului de combustibil, capacitatea de franare pe carosabilul umed si nivelul de zgomot la exterior. Deci, de la 1 noiembrie 2012, vom avea un nou mod de a compara anvelopele la cumparare. Dar cine claseaza anvelopele, si in ce mod?

Noua lege privind etichetarea anvelopelor are 3 obiective: a imbunatati siguranta rutiera, a reduce consumul de carburant si, prin urmare, emisiile de gaze cu efect de sera, si pentru a reduce nivelul de zgomot din trafic.

>> Ghid despre noua etichetare

Adâncimea profilului

In UE, adancimea minima legala a benzii de rulare este de 1,6 mm. Exista si tari precum Austria si Letonia, in care adancimea minima legala pentru anvelopele de iarna este de 4 mm. Daca ati montat deja anvelopele de iarna, verificati daca adancimea de profil respecta prevederile legale.

Anvelope cu tinte

Anvelopele cu tinte metalice ofera o tractiune excelenta pe suprafetele acoperite cu noroi inghetat sau gheata. Cu toate acestea, anvelopele cu tinte nu sunt recomandate pentru suprafetele umede sau uscate pe care nu exista gheata deoarece, in acest caz, distanta de franare creste, anvelopele sunt mai zgomotoase si se uzeaza mai rapid. Din acest motiv, in tari precum Germania si Republica Ceha, anvelopele cu tinte sunt interzise prin lege. Respectati intotdeauna legislatia tarii in care va aflati.

Legi care salveaza vieti

Legislatia privind anvelopele de iarna are ca scop reducerea accidentelor si salvarea de vieti. In Franta nu exista legi privind obligativitatea echiparii vehiculelor cu anvelope de iarna, dar exista planuri pentru implementarea unor astfel de legi, in vederea reducerii numarului accidentelor rutiere.

Cu anvelopele de iarna, deplasarea pe suprafete umede sau acoperite cu zapada sau gheata devine mai usoara si mai sigura. Aceste anvelope asigura o tractiune superioara si reduc distanta de franare. Desigur ca trebuie in continuare sa fiti atent la drum si la ceilalti soferi si sa conduceti cu maxima prudenta, mai ales daca vremea este nefavorabila. Alegeti intotdeauna anvelope de iarna care ofera un randament kilometric superior, cu performante optime la franare, cum ar fi cele din gama MICHELIN Alpin.

Informaţii oferite de MICHELIN

Articolele dvs. vizualizate recent

Nu exista articole vizualizate recent

  • Autoturisme
  • 4X4/SUV
  • AUTO-RULOTE / UTILITARE
Loader