chaines neige michelin

Lanțurile de zăpadă: când să le montați, cum să le folosiți

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

În timpul iernii, condițiile de conducere pot fi periculoase și imprevizibile, cu suprafețe de drum variind de la uscate, la umede, la acoperite cu zăpadă, gheață, uneori toate aceste situații find întâlnite într-o singură zi.  În situațiile în care noroiul, zăpada și gheața au pus stăpânire pe șosea, lanțurile sunt un accesoriu comun. Iată un ghid pentru când și cum să le utilizați.

Când trebuie să puneți lanțurile de zăpadă ?

1 - Montați lanțurile de zăpadă atunci când acest lucru este prevăzut de reglementări

 

În anumite locuri, în special pe drumurile montane și drumurile care duc spre stațiunile de schi, legislația vă poate impune să utilizați lanțuri. În România, această cerință este semnalizată de semnul oficial rutier B26.

Însă, în cele mai multe cazuri, acest semn rutier este însoțit de un alt semn care precizează că lanțurile sunt acceptabile.

Semn rutier statutar ce semnalizează obligativitatea utilizării lanțurilor.

 

guide ue regulations

2 - Montați lanțuri de zăpadă dacă aveți anvelope de vară

panneau b26

credit pentru fotografie:: Stéphane DUCLET

Deși anvelopele de vară nu sunt concepute pentru a fi utilizate la temperaturi mai mici de 7°C, mulți oameni continuă să le folosească pe tot parcursul anului. În aceste cazuri, folosirea lanțurilor este esențială când conduceți pe drumuri acoperite de zăpadă.
Este important de remarcat faptul că utilizarea lanțurilor vine cu unele restricții:

Montarea lanțurilor în vreme rece, de multe ori pe timp de noapte și pe marginea drumului, nu este niciodată o experiență plăcută. Ca urmare, mulți oameni tind să aștepte până în ultimul moment înainte de a le monta, moment până în care probabil au condus în condiții nesigure, cu aderență și tracțiune slabă de ceva timp.
În România, este ilegal să conduceți cu o viteză mai mare de 50 km/h cu lanțurile montate. 
În plus, din motive de siguranță și pentru a evita deteriorarea lanțurilor, trebuie să le demontați de îndată ce șoseaua nu mai este acoperită de zăpadă.
Pentru a evita inconvenientul lanțurilor, vă recomandăm să folosiți anvelope adaptate condițiilor, precum anvelope de iarnă sau pentru toate anotimpurile.

3 - Dacă aveți anvelope de iarnă sau anvelope pentru toate anotimpurile

Spre deosebire de anvelopele, de vară, anvelopele de iarnă și pentru toate anotimpurile sunt proiectat e pentru condusul în condiții de iarnă. Cauciucul lor rămâne flexibil chiar și la temperaturi scăzute și canelurile adânci adaugă aderență pe teren umed și rece, precum și pe zăpadă. Însă chiar și cu aceste anvelope, lanțurile pot fi utile atunci când conduceți în condiții extreme, deoarece acestea măresc aderența pe gheață sau zăpadă.

Asigurați-vă că vă alegeți dotările cu atenție. Anvelopele de iarnă și all-season sunt mai adecvate folosirii de lanțuri de aliaj sau metal, deoarece manșoanele de zăpadă privează anvelopele de iarnă și pentru toate anotimpurile de aderența lor naturală pe zăpadă. 

chaines neige michelin

Care este diferența dintre lanțurile antiderapante și manșoanele de zăpadă?

Principala diferență este în proiectare: lanțurile antiderapante se adaugă deasupra benzii de rulare a anvelopei iar manșoanele de zăpadă acoperă integral roțile. Cu lanțuri antiderapante, aderența este rezultatul conlucrării dintre anvelopă și lanț.  În cazul manșoanelor de zăpadă aderența este dată de materialul țesăturii sau de manșon.

Performanța lanțurilor de zăpadă și a huselor antiderapante pentru zăpadă

Pe zăpadă bătătorită cele 2 sisteme funcționează aproximativ la fel, în timp ce pe zăpadă proaspătă și pe polei, lanțurile sunt mai eficiente. De asemenea, sunt mai rezistente si se vor deteriora mult mai lent pe drumuri care au fost curățate de zăpadă. Însă manșoanele sunt mult mai ușor și rapid de montat.

Diferitele tipuri de lanțuri

Până la începutul anilor 2000 puteați găsi numai lanțuri metalice pe piață. În ultimii aproximativ 15 ani, în mod special la insistențele Michelin, au fost dezvoltate concepte noi de lanțuri - precum lanțuri manșon (S.O.S. Grip) și compozite (Michelin Easy Grip) - în vederea unei utilizări mai ușoare, atât în ceea ce privește instalarea, cât și performanțele îmbunătățite continuu. 

Pentru a afla mai multe despre linia noastră de lanțuri antiderapante, vizitați site-ul nostru dedicat: Click aici!.

bibendum

Care este legislația referitoare la lanțuri în Europa?

 

Fiecare țară europeană are propria legislație în ceea ce privește utilizarea lanțurilor. Aceste reglementări precizează tipurile de produse care pot fi utilizate (de exemplu, în Germania și Austria pot fi utilizate numai lanțuri de metal) și modul și momentul când pot fi utilizate.

Consultați tabelul nostru de mai jos pentru reglementările din diferite țări europene.

 

shutterstock 92325316

*acest subiect poate suferi modificări. Vă rugăm să verificați legislația actuală a fiecărei țări.

carousel produit x ice north

Lanțurile antiderapante pot fi montate pe orice vehicul?

 

Cele mai multe vehicule pot folosi lanțuri clasice sau standard, dar unele vehicule necesită lanțuri speciale. Acest lucru se datorează în general faptului că au o compartimentele roților mai mici, ceea ce înseamnă că utilizarea lanțurilor standard poate duce la deteriorarea autovehiculului. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, va trebui să utilizați manșoane de zăpadă, lanțuri compuse sau lanțuri laterale.

Înainte de a alege un produs, va trebui să cunoașteți modelul autovehiculului și dimensiunea anvelopelor.

De asemenea trebuie să luați în considerare sistemul de propulsie al autovehiculului. La autovehiculele cu tracțiune pe față, lanțurile de zăpadă trebuie să fie atașate numai anvelopelor din față, în vreme ce vehiculele cu tracțiune pe spate trebuie să fie echipate cu lanțuri pe toate cele 4 anvelope pentru a asigura tracțiunea pe spate și aderența în față. Vehiculele cu tracțiune integrală au de asemenea nevoie de lanțuri pe toate cele 4 anvelope.

Scopul acestui articol este de a oferi îndrumări privind selecția anvelopelor și de a oferi cititorilor informații relevante și precise bazate pe știință, tehnologie, rezultatele testelor și experiența Michelin. Dacă vom conștientiza că informațiile sunt incorecte sau inexacte în articol, vom încerca să le corectăm. Cu toate acestea, Michelin își declină orice responsabilitate sau responsabilitate în ceea ce privește informațiile conținute în articole, care, fără excepție, sunt de natură generală, nu sunt neapărat complete, exacte sau actualizate și nu pot fi considerate sfaturi legale sau profesionale.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web