De ce ar trebui să utilizați anvelope de iarnă? Explicația MICHELIN România.

De ce este important să fiți pregătit să conduceți în condiții de iarnă?

guide car rainy road dark 0 0 587 462 max

Condițiile meteo

Din octombrie până în aprilie, condițiile de șofat poate fi foarte schimbătoare, iar suprafețe de drum pot varia de la uscat la umed, ud, acoperit cu zăpadă sau gheață. Orice ar fi, vremea va fi cu siguranță rece, motivul pentru care este important să utilizați anvelope potrivite pentru sezonul rece (anvelope de iarnă sau anvelope all-season) pe vehiculul dumneavoastră.

În lumea anvelopelor, iarna începe imediat ce temperatura scade sub 7°C, astfel încât atunci este recomandat în general să treceți la anvelopele de iarnă. La această temperatură, cauciucul din anvelope se întărește și devine mai puțin eficient.

Între zăpadă, gheață și temutul polei, șoferii se simt de multe ori mai puțin în siguranță, dar nu trebuie să fie așa.

Luând în considerare în mod corect factorii de risc asociați cu șofatul pe vreme rece și asigurându-vă că aveți echipament adecvat condițiilor de iarnă (anvelope de iarnă sau anvelope all-season certificate 3PMSF), vă puteți simți la fel de în siguranță în timpul iernii ca și într-o zi frumoasă de vară

carousel produit pilot alpin 5 max

Siguranță pe timpul iernii

Conducătorii auto tind să creadă că zăpada și gheața sunt cele mai mari pericole pentru condusul pe timpul iernii. Și totuși, 9 accidente din 10** au loc pe drumuri uscate sau umede, mai degrabă decât pe suprafețe rutiere acoperite cu zăpadă sau gheață.

Zăpada poate fi un pericol, dar este departe de a fi singurul. Chiar și în timpul iernii, aproape 9 din 10 incidente* au loc pe un drum drept.

Cum se explică acest fenomen? Ei bine, ține de concentrarea șoferilor. Conducătorii auto tind să fie mult mai vigilenți în virajele în ac de păr și când ies din viraje oarbe, în timp ce atunci când conduc pe drumuri drepte ale orașului, cu vizibilitate bună, își lasă atenția să fie distrasă. Ca urmare, numărul de accidente este semnificativ mai mare în mediul urban.

În condiții ca acestea, anvelopele dumneavoastră joacă un rol și mai important, motiv pentru care este esențial să vă dotați mașina (în funcție de tipul de șofat practicat) fie cu anvelope de iarnă, fie cu anvelope all-season.

De ce să folosiți anvelope certificate 3PMSF când scade temperatura?

Există mai multe motive pentru a utiliza anvelope special adaptate (de iarnă sau 4 anotimpuri) atunci când temperatura începe să scadă.

În timp ce marcajul 3PMSF este o garanție a siguranței și a mobilității pe zăpadă, anvelopele cu acest marcaj sunt, de asemenea, concepute pentru a avea performanțe bune pe suprafețe reci, alunecoase, indiferent dacă sunt ude sau înghețate.

La temperaturi de sub 7°C, anvelopele certificate pentru iarnă (unele cu marcaje M+S și/sau 3PMSF) sunt mai sigure și au o distanță de frânare mai scurtă în comparație cu anvelopele de vară pe drumuri ude, înzăpezite sau înghețate.

3pmsf ms 1280x640

Găsiți rapid anvelopa MICHELIN perfectă pentru dumneavoastră

Scopul acestui articol este de a oferi îndrumări privind selecția anvelopelor și de a oferi cititorilor informații relevante și precise bazate pe știință, tehnologie, rezultatele testelor și experiența Michelin. Dacă vom conștientiza că informațiile sunt incorecte sau inexacte în articol, vom încerca să le corectăm. Cu toate acestea, Michelin își declină orice responsabilitate sau responsabilitate în ceea ce privește informațiile conținute în articole, care, fără excepție, sunt de natură generală, nu sunt neapărat complete, exacte sau actualizate și nu pot fi considerate sfaturi legale sau profesionale.

MENȚIUNI LEGALE

*Cercetare realizată de Institutul pentru Accidente Rutiere de la Universitatea din Dresden: 12.000 accidente analizate pe parcursul a 12 ani