banniere-reglementation-france

Pot să folosesc anvelopele de iarnă pe perioada verii?

Poate fi tentant să vă păstrați anvelopele de iarnă echipate tot anul, dar chiar este o idee bună? Citiți acest articol pentru a afla mai multe despre regulile și reglementările privind anvelopele de iarnă, confortul pe care vi-l aduc pe drum, caracteristicile lor de siguranță și modul în care acestea vă pot aduce economii. Iată tot ce trebuie să știți despre condusul cu anvelope de iarnă în timpul verii și tot anul.

De ce să alegeți anvelope de iarnă?

Anvelopele de iarnă sau anvelopele pentru zăpadă, cum mai sunt numite uneori, sunt proiectate pentru anotimpul de iarnă datorită canelurilor lor largi și adânci. Acest profil unic și cauciucul adaptat temperaturilor joase oferă aderență excelentă pe vreme rece, permițându-vă să conduceți în siguranță, indiferent de vreme.

Este ilegal să conduceți cu anvelope de iarnă pe perioada verii?

În România nu există nici o lege care să prevadă că nu puteți conduce cu anvelope de iarnă în lunile de vară. Este la latitudinea șoferului să folosească anvelope adecvate anotimpului, prioritizând siguranța și confortul pe șosea.

bras bib hiver

Când îmi pot folosi anvelopele de iarnă?

Recomandăm să folosiți anvelopele de iarnă (cunoscute în mod comun și ca anvelope de zăpadă) când temperatura începe să scadă sub 7°C.

De ce?

În cazul conducerii autovehiculului în condiții de iarnă sub 7°C, distanța de frânare a unei anvelope de iarnă este mai scurtă decât cea a unei anvelope de vară pe orice tip de teren (uscat, ud, zăpadă, polei), iar anvelopa de iarnă asigură o aderență mai bună.

Când să îmi schimb anvelopele de iarnă cu cele pentru vară?

Pentru siguranța dumneavoastră, treceți la anvelope de vară pentru o distanță de frânare mai scurtă

Anvelopele de vară garantează siguranța maximă pe drumuri uscate și umede, când temperaturile sunt peste 7°C.

 

Însă la temperaturi de sub 7°C, anvelopele de iarnă certificate (marcate cu M+S și/sau 3PMSF*) au performanțe mai bune decât anvelopele de vară în condiții de iarnă.
Teste efectuate de TÜV SÜD în 2013, cu anvelope H 205/55 16.

braking on snow_ENG

braking on snow_ENG

* 3PMSF: certificare de iarnă 3 Peak Mountain Snow Flake.


(2) Distanță medie de frânare la care poate ajunge o anvelopă de iarnă certificată în comparație cu o anvelopă de vară. Frânare testată pe teren cu zăpadă de la 50 până la 0 km/h. Teste efectuate de TÜV SÜD în 2013, cu anvelope 205/55 R16 H, între -4°C și -6°C.

Pentru a economisi mai mult combustibil

Rezistența la rulare a unei anvelope de iarnă este mai mare decât cea a unei anvelope de vară de aceeași dimensiune. Conducând cu anvelope de iarnă pe timpul verii, veți consuma mai mult combustibil și veți produce emisii mai mari de CO2.

Pentru confort

Înlocuirea anvelopelor de iarnă cu modele adaptate la condițiile de vară și la temperaturi mai ridicate este o alegere care benefică și pentru confortul șoferului. Anvelopele de vară garantează o aderență mai bună la drum la temperaturi de peste 30°C, permițându-vă să conduceți confortabil și în siguranță.

Legislație

ÎDeși nu este recomandat din motive de siguranță și risipă de combustibil, în România, este legal, în prezent, să conduceți vehicule cu anvelope de iarnă pe tot parcursul anului. De asemenea, nu sunteți obligat să vă dotați vehiculul cu anvelope de iarnă la debutul vremii reci. Doar utilizarea anvelopelor cu crampoane este interzisă.

Siguranță

Conducerea cu anvelope de iarnă în timpul verii prezintă un real pericol atunci când temperatura începe să crească. De fapt, peste 30°C, cauciucul anvelopelor de iarnă tinde să se înmoaie, ceea ce reduce aderența anvelopei pe șosea. La rândul său, acest lucru reduce eficiența anvelopei, indiferent de distanța parcursă.

Dar în cazul anvelopelor all-season?

Gama MICHELIN CrossClimate este o anvelopă pentru toate anotimpurile* certificată 3PMSF care oferă o soluție inovatoare pentru anvelopele de vară și de iarnă.

Cu gama MICHELIN CrossClimate puteți conduce în condiții de siguranță atât vara, cât și iarna, toate acestea fără a fi nevoie să vă gândiți că trebuie să vă schimbați anvelopele când se schimbă vremea. Prin urmare, aceste anvelope sunt cea mai bună opțiune pentru conducătorii auto care locuiesc în zonele temperate, unde vremea rămâne blândă pentru cea mai mare a anului, cu valuri de frig ocazionale.

cjzsjqve109iz0pnwsep0aqfs cc 0 32 500 440 max

Scopul acestui articol este de a oferi îndrumări privind selecția anvelopelor și de a oferi cititorilor informații relevante și precise bazate pe știință, tehnologie, rezultatele testelor și experiența Michelin. Dacă vom conștientiza că informațiile sunt incorecte sau inexacte în articol, vom încerca să le corectăm. Cu toate acestea, Michelin își declină orice responsabilitate sau responsabilitate în ceea ce privește informațiile conținute în articole, care, fără excepție, sunt de natură generală, nu sunt neapărat complete, exacte sau actualizate și nu pot fi considerate sfaturi legale sau profesionale.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web