motorhomes tyres header

Ce anvelope pentru rulotă trebuie să folosesc?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Indiferent dacă plecați în weekend, în vacanță sau dacă pur și simplu călătoriți foarte mult, probabil că vă întrebați ce anvelope pentru rulotă trebuie să folosiți și cum trebuie să gestionați presiunea în anvelopele autorulotei, pentru un condus în siguranță. Vom studia toate acestea în acest articol.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Ce tip de autorulotă aveți?

Cele mai bune anvelope pentru autorulotă depind în primul rând de tipul vehiculului. Există 4 tipuri principale: van convertit în autorulotă, autorulotă convențională carosată, autorulotă carosată, cu plafon jos și autorulotă clasa A.

type 01

1 - Van convertit în autorulotă:

Aceasta este versiunea cea mai simplă: un van convertit în autorulotă se remarcă prin plafonul ce poate fi ridicat, pentru a degaja spațiu de dormit.
De exemplu Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS și Adria Twin Supreme.
Anvelope MICHELIN recomandate pentru van de camping: anvelope de tip C.

Gama noastră Agilis este perfect potrivită pentru acest tip de vehicul.

type 02

2 - Autorulotă convențională carosată:

„Autorulota convențională carosată” este puțin mai înaltă decât celelalte autorulote. Poate fi recunoscută pin compartimentul de deasupra cabinei șoferului, cum a fi la modelele Ford Transit sau Iveco Daily. Anvelope MICHELIN recomandate pentru rulotă: anvelope cu marcajul CP.

Gama noastră CrossClimate Camping este perfect potrivită pentru acest tip de vehicul.

type 03

3 - Autorulotă carosată, cu plafon jos:

„Autorulota carosată, cu plafon jos” este ca o versiune mai ușoară a „autorulotei convenționale carosate”, fără zona de dormit de deasupra cabinei. 
De exemplu Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G sau Chausson Titanium 640 se încadrează în categoria „autorulotă carosată, cu plafon jos”.
Anvelope MICHELIN recomandate pentru rulotă: anvelope cu marcajul CP.

Gama noastră CrossClimate Camping este perfect potrivită pentru acest tip de vehicul.

type 04

4 - Autorulotă clasa A:

„Autorulota clasa A” este mai spațioasă și confortabilă, cu un dormitor veritabil în spate și finisaje de înaltă calitate. 
De exemplu, Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 sau Hymer B-Klasse ModernComfort.
Anvelope MICHELIN recomandate pentru rulotă: anvelope cu marcajul CP.

Gama noastră CrossClimate Camping este perfect potrivită pentru acest tip de vehicul.

De ce sunt recomandate anvelopele CP pentru autorulotele grele?

Dacă autorulota este de tip „autorulotă convențională carosată”, „autorulotă carosată, cu plafon jos” și „autorulotă clasa A”, este posibil ca performanțele unei anvelope de tip C să nu fie suficiente. Vă recomandăm să utilizați anvelope cu marcaj CP. 

De ce? Deoarece anvelopele cu marcaj CP au fost proiectate special pentru autorulotele grele. Aceste anvelope pentru rulotă au un indice de sarcină mai mare, o carcasă ranforsată și trebuie umflate la o presiune mai mare.

De ce anvelopele CP pentru rulotă au un indice de sarcină mai mare?

De obicei autorulotele sunt vehicule cu o masă proprie mare (vehiculul în sine și echipamentele interioare), la care se adaugă echipamentul de călătorie (bagaje, biciclete...)

În plus, autorulotele au un centru de greutate ridicat și uneori o consolă lungă (partea caroseriei dintre o punte și capătul vehiculului), precum și o sarcină ce este posibil să fie distribuită neuniform. 

schema

1 - Distribuție neuniformă a sarcinii statice (de ex. rezervorul de apă)
2 - Sarcină mărită în spate (de ex. portbagaj pentru biciclete)
3 - Fluctuații de sarcină, din cauza forței centrifugale și centului de greutate (de ex. în curbă)

Toate acestea solicită suplimentar cele 4 anvelope, care trebuie să reziste mulți kilometri. De aceea, anvelopele cu marcajul CP sunt mai potrivite de decât cele cu marcajul C.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

Anvelopele CP sunt recomandate de ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation - Organizația Tehnică Europeană pentru Jante și Anvelope)

În 2003 ETRTO a recomandat ca anvelopele utilizate de tipurile de autorulote descrise mai sus să poarte marcajul CP în descrierea dimensiunii, în locul marcajului C regăsit la anvelopele pentru autoutilitare.

Marcajul CP vizibil pe flancul unei anvelope pentru autorulotă.

Anvelopele pentru autorulotă cu marcaj CP, cum ar fi MICHELIN CrossClimate Camping, sunt proiectate pentru a răspunde cerințelor de sarcină specifice acestor vehicule, conform recomandărilor ETRTO, pentru ca vehiculul să asigure manevrabilitate și siguranță maximizate.


Presiunea în anvelopele autorulotei

Mai există un aspect important pentru siguranța și stabilitatea vehiculului: anvelopele autorulotei trebuie umflate la presiunea corespunzătoare. Într-adevăr, volumul și presiunea aerului din anvelopele autorulotei influențează sarcina pe care o pot transporta.

Anvelopele pentru autorulotă cu marcaj CP sunt proiectate pentru a fi umflate la o presiune mai mare decât cea pentru anvelopele pentru autoutilitare (cu marcaj C), iar acest lucru asigură o manevrabilitate îmbunătățită și o rezistență sporită, pentru a face față caracteristicilor de sarcină specifice autorulotelor mari.  

Pentru anvelopele CP destinate autorulotelor, ETRTO recomandă:
●    Pe puntea spate: presiunea în anvelopele pentru autorulotă trebuie să fie 5,5 bari (80 psi). Indicele de sarcină al anvelopei trebuie respectat.
(Rețineți că dacă presiunea este mai mare de 4,5 bari (65 psi), este necesară utilizarea unei cleme metalice în valvă sau a unei valve de cauciuc speciale.)
●    Pe puntea față: consultați recomandările producătorului privind presiunea de umflare. Acestea se regăsesc pe vehicul sau în manualul de utilizare a acestuia.

Nu uitați că presiunea în anvelopele autorulotei trebuie verificată și reglată atunci când este cazul, lunar și înainte de a porni la drum lung. 

157751925 m

Ce recomandări există pentru parcarea pe termen lung a autorulotei?

Pentru conservarea stării anvelopelor și menținerea siguranței, înainte de o perioadă de parcare prelungită:

  • Asigurați-vă că anvelopele sunt umflate corect, la presiunea recomandată. Nu le lăsați prea dezumflate, deoarece anvelopele rulotei se vor deteriora.
  • Protejați cât mai mult posibil anvelopele rulotei de expunerea la soare, deoarece radiațiile UV și căldura sunt factori care accelerează îmbătrânirea prematură a anvelopelor.
  • Vă recomandăm să protejați anvelopele rulotei de contactul cu frigul și podelele ude, prin ridicarea vehiculului pe capre.
  • Înainte de utilizarea vehiculului, verificați starea anvelopelor și reglați presiunea în acestea la valoarea corespunzătoare.

Ce anvelope pentru rulotă sunt recomandate pentru utilizare pe tot timpul anului?

Dacă doriți să utilizați autorulota pe tot timpul anului, în siguranță și fără constrângeri legate de anotimp, cel mai potrivit tip de anvelopă pe care îl putem recomanda este o anvelopă all season.

Anvelopa MICHELIN CrossClimate Camping este alegerea ideală, deoarece este omologată 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake - 3 vârfuri muntoase cu fulg de zăpadă), asigurând astfel performanțe excelente pe timp de iarnă (până la -7 °C) pe carosabil ud și acoperit cu zăpadă, precum și vara, pe carosabil uscat.

Designul robust și aderența specifice vă permit să abordați fără probleme suprafețe acoperite cu iarbă, pietriș, nisip sau noroi.

Am proiectat-o special pentru a face față sarcinilor grele, cum a fi cele mai grele autorulote. Astfel, dispune de marcajul CP și este o alegere excelentă pentru autorulote.

map search desktop

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Caută după
Adresă, Oraș sau Cod poștal
Autoturism
Află locația mea
Caută
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web