stock banner image

INFORMAȚII PRIVIND PERICOLELE DE INCENDIU ASOCIATE CU ANVELOPELE

Care sunt principalele riscuri de incendiu asociate cu anvelopele? Cum pot fi acestea prevenite? Care sunt măsurile de urgență care trebuie luate? Citiți mai departe pentru a afla mai mult.

Pericole de incendiu

  • În condiții normale de utilizare și depozitare, anvelopele nu prezintă niciun pericol deosebit.
  • Anvelopele nu se aprind ușor. Este necesară o sursă puternică de aprindere pentru a iniția reacția de combustie (a se vedea parametrii de inflamabilitate din anexă).
  • Anvelopele ard degajând căldură intensă și fum negru dens care conține produse precum oxizi de carbon, hidrocarburi (în special hidrocarburi policiclice aromatice), oxizi de azot, acizi halogenați și cantități mari de funingine și materiale nearse. În unele cazuri, anvelopele ard eliberând lichide uleioase.
  • Compoziția fumului de incendiu variază în funcție de aportul de oxigen la incendiu (incendiu în aer liber sau în spații închise, subventilație sau supraventilație) sau de condițiile meteorologice (vânt, ceață, ploaie, temperatură exterioară, ...),
  • Cantitatea de fum produsă de anvelope poate compromite rapid vizibilitatea. În spațiile închise (cum ar fi tunelurile de metrou, peroanele și stațiile de metrou, de exemplu), acestea pot compromite, de asemenea, viabilitatea atmosferei.
  • Tehnologia Michelin Acoustic® conține o bandă de spumă poliuretanică în interiorul anvelopei pentru a reduce radierea zgomotului de rulare. Această spumă determină un anumit comportament al focului. Anvelopele Acoustic pot arde mai repede decât anvelopele standard și pot degaja cantități foarte mari de fum (un kilogram de spumă poliuretanică poate degaja, în cel mai rău caz, mai mult de două mii de metri cubi de fum tulbure, toxic și inflamabil la aproximativ 300°C).

Parametrii de inflamabilitate ai unei anvelope în condiții de laborator

  • Punct de aprindere: 288 °C
  • Temperatura de autoaprindere: 315 °C
  • Puterea calorică: între 24 și 30 MJ/kg, în funcție de tipul și compoziția anvelopei

Cum pot fi prevenite incendiile?

  • Anvelopele trebuie depozitate într-un mod stabil, în spații răcoroase, uscate, ventilate, departe de flăcări deschise și de surse de căldură. În special, procesele de lucru la cald (sudare, rectificare, tăiere etc.) nu trebuie efectuate în imediata vecinătate a anvelopelor fără dispozitive de siguranță adecvate. Trebuie evitat contactul direct cu suprafețele fierbinți (inclusiv țevile de încălzire sau radiatoarele).
  • Este interzis fumatul în jurul locului de depozitare a anvelopelor.
  • Anvelopele trebuie ținute departe de majoritatea substanțelor chimice, inclusiv solvenți, petrol, motorină, uleiuri, grăsimi, acizi și dezinfectanți.
  • Reacția anvelopelor la incendiu, și a anvelopelor Michelin® Acoustic în special (propagare rapidă a incendiului, degajare de cantități mari de fum), face necesară asigurarea disponibilității tuturor mijloacelor de evacuare a personalului din zonele de depozitare. Se recomandă exerciții regulate de evacuare.
  • Nu se recomandă depozitarea anvelopelor în subsol.
  • În cazul anvelopelor Michelin® Acoustic, trebuie evitată depozitarea în subsol sau la primul etaj. Același lucru este valabil și pentru depozitarea la parter, în cazul în care clădirea include etaje sau subsoluri susceptibile de a fi invadate de fum.
  • Anvelopele trebuie să fie utilizate în condițiile pentru care au fost proiectate. Lucrările la cald pe roată sau în jurul unei anvelope presurizate au provocat accidente grave. O creștere a temperaturii determină o creștere a presiunii în interiorul anvelopei, ceea ce poate provoca spargerea acesteia. Anvelopele trebuie să fie ținute cât mai departe posibil de sursele de căldură.
     

Intervenție de urgență în caz de incendiu

  • Principalii agenți de stingere sunt apa în cantități mari și spuma. La începutul intervenției, se poate folosi pulbere pentru a stinge flăcările înainte de a continua cu apă sau, eventual, cu spumă.
  • Răcirea unei anvelope umflate care s-a încălzit poate provoca spargerea anvelopei din cauza șocului termic și, prin urmare, trebuie să se facă la o distanță rezonabilă (cel puțin 5-10 m), pentru a evita orice impact din cauza fragmentelor și a undei de presiune. Rețineți că, în cazul unui incendiu provocat de o anvelopă de minerit, trebuie respectate protocoale de siguranță specifice. Consultați broșura tehnică specifică.
  • O anvelopă încălzită de flăcări acumulează multă căldură. Este foarte probabil să se reaprindă. Anvelopele arse care au fost stinse trebuie monitorizate timp de câteva ore și răcite continuu. Absența flăcărilor nu înseamnă că focul este stins.
  • La intervenția în cazul unui incendiu de anvelope trebuie să se poarte un aparat de respirație autonomă.
     

Trebuie evitată expunerea la fumul de ardere.

AVERTISMENT
Prezentul document reprezintă o informare cu privire la pericolele pe care le prezintă anvelopele în condițiile de utilizare preconizate. Aceste informații se bazează pe cunoștințele disponibile la momentul redactării. Se referă la principalele tipuri de anvelope: anvelope pentru automobile, camioane ușoare, camioane, vehicule cu două roți, anvelope pentru agricultură, aeronave, utilaje de terasament sau de minerit, anvelope de curse și de subteran, precum și anvelope Michelin® Acoustic. În broșurile tehnice pot fi recomandate măsuri de precauție suplimentare, în funcție de tipul de anvelopă și de utilizare (de exemplu, anvelope pentru minerit).

Data creării: noiembrie 2022

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web