4w 484 tire michelin e primacy st ww product in context 2 nosignature 16 slash 9

Zgomotul vehiculului: vehiculele electrice sunt mai silențioase decât cele pe benzină?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Zgomotul generat de trafic este format din zgomotul motorului, zgomotul anvelopelor, zgomotul suprafeței de rulare și șuierat. Dar vehiculele electrice fac mai puțin zgomot decât cele pe benzină? Găsiți răspunsurile în acest articol.

Zgomot vehicul pe benzină: care sunt zgomotele generate de un vehicul cu motorizare clasică?

În cazul unui vehicul cu motorizare clasică, principalulzgomot pe care îl aude un șofer (cu excepția cazului în care vehiculul are o problemă) este cel al motorului. Acest zgomot este rezultatul termodinamicii: pe măsură ce energia termică este transformată în energie mecanică pentru a propulsa vehiculul, cilindrii motorului produc pulsații (sunete) generate de supapele de evacuare. 

Zgomote vehicul electric: la ce să ne așteptăm?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 2 nosignature 16 slash 9

Vehiculele electrice sunt mai silențioase decât cele pe benzină?  Un vehicul electric, prin însăși natura sa, nu are motor termic. În schimb, are un motor electric alimentat de o baterie. Spre deosebire de termodinamică, electromagnetica nu generează emisii de zgomot. Prin urmare, motorul este aproape total silențios.

Poate chiar prea silențios! Vehiculele electrice sunt mult mai silențioase decât cele pe benzină. La viteze reduse (mai mici de 30 km/h), acestea sunt atât de silențioase încât, pentru a reduce riscul de accidente cu pietoni, UE a introdus un regulament pentru vehiculele electrice, care impune un minim de 56 de decibeli la viteze reduse.

Acesta este echivalentul zgomotului pe care îl face o mașină de spălat vase, un computer de birou sau zgomotul de fond al unui restaurant aproape gol... În medie, vehiculele cu motorizare clasică emit aproape de 65 de decibeli, adică echivalentul unei săli de clasă aglomerate 

Zgomotul anvelopelor în timpul deplasării unui vehicul electric

Zgomotul unui vehicul electric pe care îl veți auzi va fi cel al anvelopelor: zgomotul anvelopelor în contact cu suprafața de rulare (care este adesea descris ca un zgomot înfundat de tonalitate joasă, asemănător cu zgomotul de fundal).

Anvelope pentru vehiculele electrice sunt mai zgomotoase decât cele destinate vehiculelor cu motorizare clasică? Nu,
Un zgomot la rulare mai mare provenind de la anvelope are drept cauză funcționarea extrem de silențioasă a motorului electric. Deveniți mai sensibil la orice zgomot suplimentar.

Acest zgomot de anvelope depinde de starea drumului, care generează vibrații în habitaclu. Nici pe autostradă suprafața de rulare nu este întotdeauna identică. Acestea sunt de fapt condițiile care prezintă o adevărată provocare pentru producătorii de anvelope și automobile. 

Șuieratul vehiculului

Zgomotul anvelopelor depinde și de viteza de deplasare. Cu cât viteza este mai mare, cu atât șuieratul generat de vehicul este mai puternic.

Acesta este un aspect la care MICHELIN depune eforturi importante, astfel încât ca șoferii să se bucure de experiența condusului unui vehicul electric.

Pentru Michelin, soluția pentru a minimiza acest zgomot al anvelopelor este o combinație complexă între profilul benzii de rulare și tehnologia Acoustic® a mărcii, care permite o reducere cu până la 20% a zgomotului perceput în interior. (1) 

MENȚIUNI LEGALE

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web