Reciclarea anvelopelor auto

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu anvelopele vechi atunci când sunt înlocuite? În continuare explorăm realitatea din spatele reciclării anvelopelor și ce face Michelin pentru a promova reciclarea, în timp ce depune eforturi continue pentru a reduce impactul ecologic al produselor sale.

Anvelopele auto pot fi reciclate?

Indiferent dacă utilizați mașina pentru deplasările zilnice sau pentru a pleca în weekend, după o anumită perioadă de timp anvelopele încep să prezinte semne de uzură. Dacă adâncimea benzii de rulare a anvelopelor a ajuns la 1,6 mm, acestea trebuie înlocuite, pentru a asigura maximizarea siguranței deplasării și respectarea prevederilor legale.

Uneori va trebui să le înlocuiți mai rapid din cauza deteriorărilor, penelor de cauciuc... Această eliminare a anvelopelor auto duce la înlocuirea și eventual aruncarea a aproximativ 30 milioane de tone de anvelope [1] pe an, în lumea întreagă!
 
Dar ce spuneți despre faptul că anvelopele auto pot fi reciclate? Industria anvelopelor este de fapt unul dintre cele mai avansate domenii privind gestionarea produselor la sfârșitul duratei de exploatare a acestora. Aproximativ 88% [2] dintre anvelopele aflate la sfârșitul duratei de exploatare sunt acum colectate, iar majoritatea sunt recuperate, destul de impresionat dacă ținem cont că numai 14% din ambalajele de plastic [2] sunt refolosite prin reciclare. 

Înainte de reciclarea anvelopelor, Michelin ia măsuri în fiecare etapă a ciclului de exploatare a produselor sale, pentru a reduce impactul ecologic al acestora.

ro ro

Din ce sunt realizate anvelopele auto? 

Deși pot părea simple, anvelopele auto sunt de fapt realizate din peste 200 de materiale diferite. Acestea includ cauciuc natural și sintetic, negru de fum și siliciu, straturi de rigidizare, ranforsări textile și din oțel și substanțe chimice.

Din ce constă structura unei anvelope auto?

Majoritatea anvelopelor auto includ mai multe straturi, care sporesc complexitatea procesului de reciclare a anvelopelor, iar producători precum Michelin depun eforturi privind dezvoltarea unor metode noi și inovatoare, care să faciliteze reutilizarea tuturor componentelor. Acestea straturi ale anvelopelor auto includ cauciuc sintetic, corzi din fibre textile, corzi metalice,...

microsoftteams image 10

Cum funcționează procesul de reciclare a anvelopelor auto?

Procesul de reciclare a anvelopelor din cauciuc începe de cele mai multe ori la dealer, atunci când aduceți vehiculul în vederea înlocuirii anvelopelor vechi și uzate. 

De asemenea, puteți duce anvelopele la o unitate de reciclare a anvelopelor sau la centrele de reciclare a deșeurilor menajere. Însă există o limită privind numărul anvelopelor pe care le puteți duce și, de asemenea, este posibil să trebuiască să plătiți.

Michelin contribuie în mod activ la dezvoltarea domeniului reciclării anvelopelor, prin implicarea în sistemele de colectare a anvelopelor din multe țări, la nivel global.

Grupul Michelin investește alături de partenerii săi în reciclarea anvelopelor și în tehnologii moderne și inovatoare, pentru a transforma anvelopele uzate sau deșeurile în materii prime regenerate.

• Enviro: o tehnologie de piroliză utilizată pentru recuperarea materialelor precum negrul de fum, uleiurile și gazele.
• Lehigh Technologies: o tehnologie care permite reciclarea produselor din cauciuc aflate la sfârșitul duratei de exploatare în produse de cauciuc micronizate.
• Michelin coordonează sau contribuie la programe de cercetare precum BlackCycle, al cărui obiectiv este de a dezvolta un lanț complet de valorificare, de la aprovizionarea cu anvelope aflate la sfârșitul duratei de exploatare, la materii prime secundare (cu 7 parteneri industriali, 5 organizații tehnologice și de cercetare (RTO) și centre de inovare din 5 țări).

End-of-life recycling solution

Harta reciclării anvelopelor 

Pentru informații suplimentare despre reciclarea anvelopelor în apropiere, contactați autoritățile locale. Unele țări au baze de date online, în care puteți găsi cel mai apropiat centru de reciclare ce deține facilități pentru casarea anvelopelor auto. 

Ai nevoie de anvelope noi? Găsește un distribuitor de anvelope Michelin în apropierea ta

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Autoturism
  • Autoturism
  • Motocicletă
Autoturism
  • Autoturism
  • Motocicletă
Află locația mea

De ce contează reciclarea anvelopelor? 

Casarea anvelopelor auto prin reciclare sau reciclarea anvelopelor auto este numai una din multele modalități prin care putem depune împreună eforturi pentru a reduce impactul ecologic al ciclului de exploatare al unei anvelope, de la producție la sfârșitul duratei de exploatare.

Michelin utilizează principii de design ecologic pentru a limita impactul asupra mediului înconjurător al anvelopelor sale în fiecare etapă a ciclului de exploatare al acestora, de la aprovizionarea cu materii prime și producție, la fazele de utilizare și reciclare.

Ca parte a abordării sale axate pe sustenabilitate, Michelin ia măsuri alături de părțile interesate și de partenerii din domeniu, pentru a promova reciclarea anvelopelor și depune eforturi continue pentru reducerea impactului ecologic al produselor sale. Obiectivul până în 2050 este realizarea anvelopelor în procent de 100% din materiale sustenabile și îmbunătățirea eficienței energetice a acestora cu 10% până în 2030, comparativ cu 2020.
 
Reducerea impactului nu se rezumă numai la aceste obiective – Michelin optimizează și logistica transportului, prin proiectarea de anvelope care permit reducerea consumului de energie și combustibil, cum ar fi anvelopa MICHELIN e.PRIMACY și colaborarea cu alți producători, în vederea dezvoltării de procese noi și moderne de reciclare care vor permite transformarea deșeurilor în materii prime.


Această abordare privind economia circulară se regăsește în abordarea Michelin 4R: reducere, reutilizare, reciclare și regenerare.

mfp 4r schema horizontal ro v01

Prin sensibilizare și contribuția la limitarea impactului ecologic al anvelopelor uzate, Michelin dorește să dezvolte domeniul reciclării anvelopelor în lumea întreagă. De exemplu Michelin construiește în Chile prima sa fabrică de reciclare a anvelopelor care va oferi o soluție completă, de la colectarea anvelopelor vechi, la utilizarea materialelor regenerate. 
 
Aflați mai multe despre dezvoltarea sustenabilă a grupului și strategia de mobilitate care are drept obiectiv transformarea Michelin în una dintre cele mai inovatoare, responsabile și performante companii din lumea întreagă, la toate nivelurile: economic, ecologic, social și societal, pe michelin.com.

SURSE

[1] Sursă: studiu Deloitte – TIP 2019 – 45 de țări
[2] „Managementul global ELT – starea generală a informațiilor despre reglementări, sistemele
de management, impactul recuperării și tehnologii”, proiectul WBCSD și în domeniul anvelopelor

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web