Tyre valve replacement

CUM SE ÎNLOCUIEȘTE SUPAPA ANVELOPEI?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Ce este supapa anvelopei? Când trebuie înlocuită? Și cum se înlocuiește? Puteți găsi răspunsurile la toate aceste întrebări în articolul nostru.

Ce este supapa anvelopei?

A tyre valve

Supapa anvelopei face parte din fiecare anvelopă. Aceasta menține anvelopa etanșă și împiedică scurgerea aerului. Se utilizează pentru a injecta aer în anvelopă, astfel încât această să fie la presiunea corectă.

O supapă este formată din trei părți:

 • corpul din cauciuc și caneluri pentru înșurubarea capacului,
 • capacul,
 • miezul, care arată ca o tijă metalică și care se află în centrul corpului (partea roșie este garnitura de etanșare)
   

O supapă trebuie să aibă întotdeauna capac pentru împiedica pierderea de aer. Deci, dacă descoperiți că una dintre supapele dumneavoastră nu mai are capac, este esențial să o înlocuiți.

Când trebuie înlocuită supapa anvelopei?

Există două situații în care este necesară înlocuirea supapei.

1 - La schimbarea unei anvelope

Operațiunea de înlocuire a supapei se efectuează întotdeauna atunci când montați o anvelopă nouă.

 • Dacă este o supapă de cauciuc, este tăiată și înlocuită cu una nouă.
 • Dacă este o supapă electronică TPMS (sistem de monitorizare a presiunii în anvelope), adică cu un senzor de presiune, nu se înlocuiește întreaga supapă, ci doar garnitura din interior pentru a-i menține etanșeitatea.
   

2 - Când supapa anvelopei este poroasă

În cazul pierderii lente a presiunii, supapa însăși sau miezul din interiorul supapei pot fi poroase. Acest lucru nu este obișnuit, dar se poate întâmpla.

Această porozitate compromite etanșarea, cauzează pierderi anormale de aer și, prin urmare, necesită înlocuirea supapei, chiar dacă anvelopa este încă în stare bună.

De ce se întâmplă acest lucru?

O parte din supapă este fabricată din cauciuc. Pe măsură ce îmbătrânește, acest material își pierde proprietățile de etanșare. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca supapa să fie întotdeauna schimbată când înlocuiți anvelopa.

Înlocuirea supapei poate deveni necesară înainte ca anvelopa să ajungă la sfârșitul duratei sale de viață. De exemplu, dacă faceți doar călătorii scurte în oraș, anvelopa se uzează puțin de-a lungul anilor, dar îmbătrânirea cauciucului supapei o poate face poroasă după câțiva ani. În acest caz, supapa trebuie înlocuită înainte de schimbarea anvelopelor pentru a evita pierderea presiunii.

Cum știți dacă supapa anvelopei este poroasă?

În orice caz, este esențial să verificați în mod regulat presiunea anvelopelor.

 • Dacă nu observați nicio pierdere de presiune anormală, supapa este încă bună.
 • Pe de altă parte, dacă există o pierdere anormală de presiune, etanșeitatea supapei poate fi îndoielnică (pot exista și alte motive, cum ar fi o pană).
   

În acest al doilea caz, anvelopa trebuie verificată de către un profesionist. Dacă constată că supapa este poroasă, iar anvelopa este încă în stare bună, va înlocui doar supapa.

you can inflate tyres with a tyre inflation pump in a petrol station

Un mic truc pentru a afla dacă supapa este poroasă:

Verificați capacul supapei să fie strâns înșurubat, apoi mișcați supapa înainte și înapoi. Dacă auziți că pierde aer, aceasta este poroasă.

De asemenea, puteți uda supapa cu apă cu săpun înainte de a o mișca: dacă există pierderi de aer, acestea vor fi vizibile sub forma unor baloane de săpun mici.

Cum se înlocuiește o supapă a anvelopei?

Procedura de înlocuire a supapei necesită două lucruri:

 • Cunoașterea modului de a face acest lucru,
 • Dotarea cu accesoriile și mașinile utilizate de profesioniști pentru a demonta anvelopa, a înlocui supapa (sau garnitura interioară dacă este o supapă electronică), reglarea echilibrului roții în funcție de informațiile transmise de o mașină proiectată în acest scop.
   

Fără aceste cunoștințe și echipamente, înlocuirea unei supape poate fi riscantă și apoi poate constitui un risc pe drum. De aceea, vă recomandăm ca înlocuirea supapei anvelopei să fie efectuată de către un profesionist. Pentru a găsi unul în apropierea dumneavoastră, puteți utiliza instrumentul nostru de mai jos:

map search desktop

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Caută după
Adresă, Oraș sau Cod poștal
Autoturism
 • Autoturism
 • Motocicletă
Află locația mea
Caută
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web