ana banner görseli 59

Cum Pot Monta Și Demonta Lanțurile De Zăpadă?

Publicat pe 25 martie 2024 - 5 Citește în minut(e)

Pentru asigurarea deplasări mașini dumneavoastră fără să alunece atunci când drumurile încep să se acopere cu straturi de zăpadă şi gheață sunt necesare luarea unor anumite măsuri de precauție. Deși cea mai obișnuită dintre aceste măsuri de precauție o reprezintă echiparea cu anvelope de iarnă, numărul de oameni din întreaga lume care tind să folosească lanțuri de zăpadă este încă destul de mare.

Deplasarea vehiculului fără nici o deteriorare sau alunecare pe terenuri înghețate poate fi totuși posibilă în cazul utilizării corecte a lanțului de zăpadă. Însă dacă intenționați să utilizați lanțuri de zăpadă, dorim să subliniem existența unor puncte cărora trebuie să le fie acordată atenție, atât înainte de montarea, cât şi după montarea lanțului de zăpadă. Am scris pentru dumneavoastră aspectele cărora trebuie să le acordați atenție atunci când vă pregătiți maşina pentru un drum înzăpezit și cum să montați şi să demontați lanțurile.

 

998288 000000 v2 202307 dcem mi b2c brand 4w conv win alpin6 dis static 1200x628 brd 2 eng na na na pmaxpic2 1

Cum Se Montează Lanțul de Zăpadă?

Dacă urmează să faceți o călătorie lungă cu maşina dumneavoastră în timpul iernii trebuie să fiți atenți dacă pe traseul pe care îl veți parcurge se așteaptă sau nu ninsori. Astfel, veți avea posibilitatea de a lua unele măsuri de precauție menite prevenirii apariției unor situațiile negative, cum ar fi blocarea pe drum sau alunecarea din cauza gheții. În timp ce oameni care folosesc anvelopele de iarnă Michelin, le este suficient să acorde atenție numai întreținerii generale a maşinii lor, cei care în loc să-şi schimbe anvelopele preferă să utilizeze lanțuri de zăpadă sunt nevoiți să acorde atenție unor diferite aspecte.

00299863 2

 

Înainte de a trece la utilizarea lanțurilor de zăpadă, trebuie să aflați dacă maşina pe care le folosiți este sau nu adecvată pentru utilizarea lanțurilor de zăpadă. Puteți găsi aceste informații consultând instrucțiunile producătorului. Dacă anvelopele maşinii dumneavoastră au profilul redus, s-ar putea să nu fie adecvate pentru montarea lanțurilor de zăpadă. Iar în cazurile în care nu pot fi montate lanțuri de zăpadă, cei care doresc pot folosi și huse textile antiderapante denumite șosete pentru zăpadă.

Există câteva aspecte legate de maşină cărora trebuie să le acordăm o atenție mai mare înainte de montarea lanțurilor de zăpadă. Prima dintre acestea o reprezintă dimensiunea anvelopelor dumneavoastră. Trebuie să alegeți dimensiunea corectă a lanțului în funcție de dimensiunea anvelopelor.  Este necesar să determinați pe ce anvelope trebuie montat lanțul de zăpadă  în funcție de puterea de tracțiune a maşinii.  Lanțurile de zăpadă trebuie montate la roțile motrice și locul acestora poate varia în funcție de modelul vehiculului, adică roțile motrice pot fi atât cele din spate, cât şi cele din faţă. Înainte de montarea lanțurilor trebuie să aflați care sunt roțile motrice ale maşinii dumneavoastră. 

Ulterior stabiliri că maşina este adecvată şi procurării lanțurilor de zăpadă, vine rândul întrebării „cum se montează lanțurile de zăpadă?”. Pentru montarea lanțurilor de zăpadă trebuie urmată o anumită procedură. Cu ajutorul instrucțiunilor pe care le oferim veți reuși să montați cu ușurință lanțurile de zăpadă;

  • Deplasați-vă într-o zonă plană unde puteți manevra și asigurați-vă că frâna de mână este trasă.
  • Descurcați cu grijă lanțurile achiziționate.
  • Așezați lanțurile lângă roțile vehiculului, cu proeminențele lanțului îndreptate spre sol.
  • Treceți un capăt al lanțului din spatele anvelopei spre fața acesteia.
  • Țineți celelalte două capete de ambele părți și prindeți-le trăgându-le spre anvelopă.
  • Asigurați-vă că lanțul este distribuit uniform pe ambele părți ale anvelopei.
  • După efectuarea ajustărilor necesare, închideți lanțul folosind cele patru cârlige. Modul de legare de aici va fi asemănător cu o cruce.
  • Utilizați dispozitivul de pretensionare a lanțului pentru a menține lanțurile tensionate, astfel încât acestea să treacă în diagonală de-a lungul exteriorului anvelopei.
  • Dacă tensionați lanțurile manual, conduceți vehiculul câțiva metri după montarea anvelopelor. Apoi strângeți din nou lanțurile.

 

După parcurgerea pașilor de mai sus, maşina dumneavoastră va fi gata să plece la drum

998190 000000 v2 202306 dcem mi b2c brand 4w conv win xicesnow dis webpush 1200x628 brd 3 eng na na na pics3

 

Cum se Demontează Lanțul de Zăpadă?

Dacă după finalizarea călătoriei trebuiesă demontaţi lanțurile de zăpadă, există şi atunci câțiva pași care trebuie urmați. Pentru demontarea lanțurilor de zăpadă, în primul rând maşina trebuie să fie parcată în aşa fel încât cârligul superior al lanțurilor să fie poziționat deasupra roții, după care deconectați toate cârligele și elementele de fixare și așezați lanțul de zăpadă la același nivel cu partea din față și din spate a anvelopei. Rotiți înainte pentru a elibera lanțurile.

Nu uitați că după demontarea  lanțurilor de zăpadă, pentru a le putea folosi din nou în sezonul următor trebuie să efectuați întreținerea lor. Ulterior demontării lanțurile, scufundaţi-le în apă fierbinte. Pentru prevenirea dezvoltarea oxidării lanțului, asigurați-vă că lanțul este bine uscat și depozitați-l sub o învelitoare până în sezonul următor.

Care Sunt Tipurile De Lanțuri De Zăpadă?

Există diferite tipuri de lanțuri de zăpadă, care diferă între ele în funcție de tipurile mașinilor și de scopul utilizării lanțurilor. Printre tipuri de lanțuri de zăpadă utilizate cele mai frecvent în zilele noastre se numără: lanțuri de zăpadă tip scară, lanțuri cu montaj rapid și lanțuri de zăpadă tip X. Lanțurile de zăpadă tip scara sunt prevăzute cu o structură formată din bare paralele amplasate pe banda de rulare a anvelopei. În cazul în care maşina este utilizată cu forța de mișcare corectă, ele sunt în măsură să asigure frânarea și controlul asupra roților. Cu toate acestea, acest tip de lanțuri este destinat solurilor uşoare și s-ar putea să nu fie eficiente pe zăpadă groasă.

Pentru cei aflați în căutarea unui lanț de zăpadă mai eficient sunt recomandate lanțurile de zăpadă de tip X. Acestea sunt fortificate cu un fel de inele de oţel care asigură o aderență bună. Sunt eficiente în ceea ce privește mobilitatea și frânarea.

Lanțurile cu montaj rapid sunt recomandate oamenilor care doresc o utilizare practică. Datorită adaptoarelor fixate pe jantă, utilizarea lanțului este foarte ușoară. Lanțurile se fixează de la sine odată cu pornirea maşinii după montarea lanțului. Cu toate acestea, ele prezintă şi unele dezavantaje în comparație cu alte lanțuri. În primul rând, lanțurile cu montaj rapid sunt mai scumpe decât alte tipuri de lanțuri și ocupă mai mult spațiu. În comparație cu lanțurile de tip X, puterea lor de performanță este mai mică.

Înainte de a porni pe un drum înzăpezit, verificați integritatea roților și lanțurilor de zăpadă ale maşinii dumneavoastră. Pentru a beneficia de confortul oferit de lanțurile de zăpadă, nu uitați să utilizați în mod corect lanțul adecvat.

FII PARTE DIN COMUNITATEA MICHELIN!

Află cele mai noi știri din lumea Michelin! Abonează-te la newsletterul nostru și fii primul care află totul despre campaniile noastre promoționale, evenimente, anvelope noi și sfaturi pentru îngrijirea mașinii.

Completează formularul și abonează-te la newsletter:

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web