Găsiți un distribuitor

Utilizarea sustenabilă a anvelopelor și abordările prietenoase cu mediul

Pentru o experiență de condus sigură, automobilul are nevoie de anvelope rezistente. În funcție de gradul de utilizare, este posibil ca anvelopele să-și piardă în timp adâncimea ideală a profilului sau să trebuiască să fie înlocuite în cazul în care acestea se sparg sau se rup ca urmare a unor deteriorări.

În timp ce pe plan mondial aproape 30 de milioane de anvelope sunt scoase din uz în fiecare an, persoanele preocupate de protecția mediului atrag atenția asupra subiectului reciclării anvelopelor pentru asigurarea unor oportunități de transport ecologice. Michelin, un brand care acordă importanță reciclării anvelopelor la fel de mult ca și producției de anvelope rezistente, continuă să facă eforturi pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest subiect. În acest articol, puteți descoperi ce puteți face pentru utilizarea sustenabilă a anvelopelor și care sunt abordările ecologice în producția de anvelope din acest sector.

Utilizarea sustenabilă a anvelopelor

Când vine vorba de utilizarea sustenabilă a anvelopelor, primul lucru la care ne gândim este utilizarea anvelopelor second-hand. Anvelopele second-hand sunt preferate de mulți proprietari de mașini, deoarece au prețuri mai accesibile. Deși anvelopele second-hand oferă avantaje pentru mediu, este recomandat ca înainte de a alege o astfel de anvelopă să se evalueze avantajele și dezavantajele. În timp ce utilizarea anvelopelor second-hand reprezintă un element de atracție datorită prețurilor accesibile, pentru unii șoferi acestea reprezintă o soluție pentru situațiile de urgență. Anvelopele de rezervă sunt amplasate în compartimentul pentru bagaje al majorității vehiculelor aflate în trafic. Anvelopele de rezervă continuă să fie furnizate în multe vehicule, deoarece oferă posibilitatea de a utiliza vehiculul în situații neprevăzute. Dacă doriți să schimbați anvelopa de rezervă sau să vă adăugați o anvelopă nouă, anvelopele second-hand pot prezenta un avantaj.  Optarea pentru anvelope care sunt încă utilizabile, dar care se recomandă a fi folosite în zone limitate ca anvelope de rezervă, reprezintă o abordare ecologică, deoarece susține reducerea cantității de deșeuri.

Există, de asemenea, unele aspecte nefavorabile ale utilizării anvelopelor second-hand. În primul rând, anvelopele second-hand pot prezenta probleme în ceea ce privește siguranța. Dat fiind că nu se știe în ce mod a fost folosită anvelopa înainte, nu se poate ști cât timp poate fi folosită de noul proprietar. În plus, faptul că perioada de garanție este expirată vă poate împiedica să obțineți asistență tehnică în cazul în care se întâmplă ceva cu anvelopa. Cu toate acestea, dacă doriți să faceți un pas către un transport sustenabil, puteți reduce într-o anumită măsură deșeurile de anvelope, optând pentru anvelope second-hand. După ce ați înlocuit anvelopa principală, puteți păstra din nou anvelopa de rezervă pentru o eventuală situație dificilă. 

O altă problemă esențială în ceea ce privește utilizarea sustenabilă a anvelopelor este întreținerea acestora. Prin efectuarea unei întrețineri regulate a anvelopelor, se asigură atât siguranța rutieră, cât și prelungirea duratei de viață a anvelopelor. Pentru informații mai detaliate pe această temă, nu uitați să vizitați cel mai apropiat dealer Michelin. 

Reciclare

Anvelopele auto sunt produse prin combinarea a peste 200 de materiale. Printre acestea se află un numărul important de elemente chimice precum cauciucul natural și sintetic, siliciul, oțelul și întăriturile textile. Unele companii din acest sector, în special Michelin, efectuează cercetări în unitățile de reciclare a anvelopelor uzate. Anvelopele scoase din uz prin reciclare sunt reintroduse în producție. În acest fel, amprenta de carbon rezultată din producția de anvelope poate fi redusă astfel încât și poluarea mediului poate fi redusă într-o anumită măsură. Datorită anvelopelor reciclate, materiile prime care au fost procesate anterior pot fi folosite din nou, iar necesarul de materii prime poate fi redus în acest fel.

Șoferii care doresc să-și recicleze anvelopele le pot duce la cele mai apropiate stații de reciclare.

Pentru informații mai detaliate despre producția și reciclarea anvelopelor, puteți consulta materialul nostru despre ‘’Fabricarea anvelopei și reciclarea’. 

Producția de anvelope durabile

Michelin este o companie care produce anvelope ecologice cu o durată lungă de viață, care asigură posibilitatea de utilizare timp de mulți ani. De exemplu, modelele de anvelope Michelin Energy Saver ve Michelin Energy Saver+. Anvelopele rezistente și cele fabricate din materiale de înaltă calitate pot prelungi durata de viață a anvelopelor și pot reduce numărul de anvelope uzate. Prin reducerea în acest fel a numărului de anvelope de care un vehicul are nevoie de-a lungul anilor, se poate economisi energie la producția de anvelope și, din nou, poate fi redusă amprenta de carbon. 

Michelin a dezvoltat 27 de tehnologii cu scopul de a prelungii durata de viață a anvelopelor și a oferi aceeași performanță chiar și în stare rulată. Astfel, mașinile echipate cu anvelope Michelin vor înlocui anvelopele mai rar, acesta oferind o performanță de lungă durată. Află mai multe despre angajamentul MICHELIN de a-ți asigura o experiență de condus de lungă durată și sigură de la primul până la ultimul kilometru: Performanța care durează

Pe măsură ce scade cererea de anvelope, scade și volumul materiilor prime necesare. Producția de anvelope durabile are ca scop asigurarea producției de anvelope ecologice prin sprijinirea eficienței maxime a unei anvelope, acesta fiind una dintre abordările care respectă mediul. Producția de anvelope care implică un consum redus este, de asemenea, un detaliu important din punct de vedere al sustenabilității.

Producția sustenabilă de nailon și cauciuc

Printre materialele importante ale anvelopelor auto se numără cauciucul și nailonul. Prin reciclarea anvelopelor auto, se poate reduce necesarul de materiale din nailon și cauciuc. Acest lucru poate contribui la reducerea până la zero a emisiilor de dioxid de carbon și la reducerea consumului de apă în fabricile de anvelope. Cauciucul este un material obținut din arborii de cauciuc, însă reprocesarea cu resurse reciclabile poate fi unul dintre pașii importanți pentru protejarea spațiilor verzi din natură. 

Michelin declară că până în 2030 va folosi materiale sustenabile într-o proporție de 40% la anvelopele pe care le produce. Se depun eforturi pentru ca acest raport să ajungă la 100% până în 2050. În acest fel, se urmărește reducerea la minimum a deșeurilor, a emisiilor de dioxid de carbon și a consumului de apă generate de producția de anvelope.

Pentru o cunoaștere mai aprofundată a abordării Michelin în ceea ce privește sustenabilitatea, puteți citi materialul nostru despre angajamentul Michelin ”Totul Sustenabil”