microsoftteams image

PUTEȚI COMBINA ANVELOPE DIFERITE?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Puteți pune anvelope diferite pe față și pe spate? Puteți combina anvelope de mărci diferite? Puteți avea adâncimi diferite ale benzii de rulare pe aceeași punte? Nu este ușor să vă orientați, dar MICHELIN vă ajută să înțelegeți ce este posibil și ce nu.

1 - Montarea de anvelope diferite pe FAȚĂ și pe SPATE

Pot exista niveluri diferite de uzură a anvelopelor din față și din spate? 

Anvelopele unei mașini se uzează diferit în față și în spate. Când cumpărați o mașină nouă sau schimbați toate cele patru anvelope simultan, anvelopele unei mașini cu tracțiune pe față tind să se uzeze mai repede decât anvelopele din spate. Prin urmare, este normal să existe diferențe de adâncime a benzii de rulare între anvelopele din față și cele din spate. Legea nu interzice acest lucru atâta timp cât indicatorii de uzură nu sunt atinși.

There can be different levels of wear on front and rear tyres

Înlocuirea a două anvelope noi: Ar trebui să le puneți în față sau în spate?

Anvelopele cu adâncimi mai mari ale benzilor de rulare pe puntea spate asigură o manevrabilitate mai bună, aderență pe carosabilul ud și evacuează apa, contribuind astfel la evitarea supravirării și a pierderii stabilității vehiculului pe suprafețe umede.

Anvelopele cu benzi de rulare mai adânci pe puntea față pot îmbunătăți frânarea în linie dreaptă pe carosabil umed și scurta distanța de oprire.

Dacă se înlocuiesc doar două anvelope, MICHELIN recomandă, în general, instalarea acestora pe puntea spate în absența recomandării unui profesionist în servisarea de anvelope sau a preferinței consumatorului pentru cealaltă opțiune.

Puteți pune anvelope de mărci diferite pe față și pe spate?

Nu există nicio lege care să interzică acest lucru. De exemplu, puteți monta anvelope MICHELIN pe față și o altă marcă pe spate.

You can put different brand tyres on the front and rear

Pot exista benzi de rulare diferite pe anvelopele din față și din spate?

Am văzut că este posibil să se monteze anvelope de diferite mărci în față și în spate. De asemenea, este posibilă montarea anvelopelor de aceeași marcă cu modele diferite ale benzii de rulare în față și în spate

There can be different treads on the front and rear tyres

Puteți combina anvelopele de iarnă și de vară pe față și pe spate?

Din punct de vedere legal, acest lucru nu este interzis, dar nu este recomandat de experții Michelin. De ce nu? Deoarece condițiile rutiere și meteorologice pot face ca anvelopele să se comporte diferit.

De exemplu, dacă puneți anvelope de vară pe față și anvelope de iarnă pe spate: iarna, anvelopele din spate vor adera bine și nu veți risca să patinați.

Pe de altă parte, vara va fi invers: anvelopa de vară va adera mai bine pe drumuri uscate și va exista riscul de „supravirare” cu anvelopele de iarnă din spate. Supravirarea are loc atunci când mașina cotește mai mult decât i se spune să o facă cu ajutorul volanului: este începutul unei rotiri.

Prin urmare, nu este recomandat să montați anvelope pentru anotimpuri diferite în față și în spate, dar dacă o faceți, este preferabil să montați anvelope de vară în față și anvelope pentru 4 anotimpuri sau de iarnă în spate.

It is not recommended to mix winter and summer tyres on the front and rear

2 - Montarea de anvelope diferite pe aceeași punte

Puteți monta anvelope de mărci, benzi de rulare, adâncimi sau anotimpuri diferite pe aceeași punte?

În general, acest lucru este interzis prin lege.

Pe aceeași punte, anvelopele ar trebui să fie chiar de același model. Cu toate acestea, există o toleranță dacă utilizarea este temporară. De exemplu, dacă ați avut pană și rulați cu roata de rezervă. În acest caz, trebuie să mergeți la un profesionist cât mai curând posibil pentru a înlocui anvelopa.

It is generally prohibited to put tyres of different brands on the same axle
It is generally prohibited to put tyres with different treads on the same axle
It is generally prohibited to have tyres with different depths on the same axle
It is generally prohibited to put tyres for different seasons on the same axle

De ce sunt interzise aceste lucruri?

Este o chestiune de dimensiuni. Diferiți producători de anvelope au diametre diferite pentru diferite modele de anvelope. Prin urmare, circumferința poate varia dacă montați anvelope diferite pe aceeași punte, ceea ce poate duce la o funcționare defectuoasă a ESP (Programul de Stabilitate Electronică), precum și la măsurători indirecte ale presiunii de umflare.

Dacă circumferința din stânga și din dreapta nu sunt identice, va exista o diferență în viteza de rotație, iar senzorul, interpretând că o anvelopă este umflată insuficient, va trimite un avertisment. În plus, acest lucru poate determina vehiculul să tragă către o parte a drumului sau să răspundă diferit pe drumuri umede, în funcție de faptul dacă virați la stânga sau la dreapta

Adâncimi diferite pe stânga și pe dreapta: trebuie să-mi înlocuiesc ambele anvelope dacă am făcut pană?

Dacă aveți o anvelopă perforată, mecanicul dumneavoastră o va repara dacă este reparabilă sau o va înlocui cu una nouă.

Dacă nu există o diferență prea mare între cele două adâncimi ale benzii de rulare, el va înlocui doar anvelopa cu pană. În caz contrar, va recomanda înlocuirea ambelor anvelope.

Your mechanic will judge if it is necessary to replace both tyres of the same axle instead of one after a puncture

Combinarea anvelopelor pe 4x4

Impactul roților asupra diferențialului

La viraje, roata interioară trebuie să ruleze mai încet decât roata exterioară, deoarece dimensiunea celor două cercuri nu este aceeași. Acesta este motivul pentru care diferențialul reglează și împiedică ambele roți să ruleze cu aceeași viteză în viraje.

La vehiculele 4x4, anvelopele sunt proiectate cu o circumferință de rulare diferită pe față și pe spate.

Acestea sunt echipate cu un diferențial care gestionează distribuția forței trimise în față și în spate în funcție de aceste circumferințe diferite.

Dacă montați anvelope cu circumferințe diferite pe vehiculul dumneavoastră 4x4, care nu sunt cele pentru care este proiectat vehiculul, diferențialul va fi afectat și nu va mai putea efectua reglajele. Prin urmare, este vital să urmați recomandările producătorului privind anvelopele pentru acest tip de vehicul. De asemenea, vă sfătuim să verificați recomandările producătorului vehiculului înainte de a monta anvelope cu uzură diferită între față și spate pe un vehicul 4x4.

În cazul în care aveți îndoieli, consultați un specialist.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web