00299871

TPMS: sistem de monitorizare presiune în anvelope

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

TPMS (sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope) vă permite să vedeți dacă anvelopele sunt prea dezumflate.
Este obligatoriu în Europa începând cu 1 noiembrie 2014 (în SUA din 2007), ceea ce înseamnă că, dacă vehiculul a fost fabricat după această dată, este echipat cu acest sistem.

În practică, TPMS poate afișa presiunea în anvelope pe planșa de bord prin intermediul unei lămpi de control sau de avertizare.

Cum funcționează senzorul de presiune în anvelope?

TPMS poate fi conectat la două sisteme de detectare: direct și indirect.

Sistemul direct

În cazul sistemului direct, informațiile despre presiune sunt transmise în timp real de un senzor de presiune integrat în anvelopă sau în valvă. Acestea sunt transmise computerului de bord, care prezintă informațiile pe planșa de bord. În funcție de vehicul, informațiile pot avea diferite forme:

o lampă de avertizare sau de control

tpms warning light

o reprezentare a vehiculului și a presiunii în anvelope

Tyre pressure monitoring system

Sistemul indirect

În cazul sistemului indirect, presiunea în anvelope este calculată de sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope pornind de la viteza de rotație a roților, utilizată și de ABS (sistemul antiblocare frâne) și ESP (programul electronic de stabilitate).

Dacă diametrul roții este redus ca urmare a presiunii prea mici în anvelopă, viteza de rotație crește. Informațiile sunt apoi transmise către planșa de bord de către TPMS.

TPMS: avantaje și dezavantaje

Avantajul acestui sistem este că oferă o avertizare automată privind presiunea în anvelope. S-ar putea să vă gândiți că nu trebuie să mergeți la stația de alimentare în fiecare lună, deoarece TPMS este prezent pentru a vă informa când trebuie să umflați anvelopele. Însă nu recomandăm acest lucru.

TPMS are un dezavantaj: se activează numai atunci dacă anvelopele au pierdut 20% din aer, adică în medie aproximativ 0,4 bari.

De ce este o problemă?

Deoarece se consideră că la acest nivel al presiunii anvelopa este deja prea dezumflată și se știe că o anvelopă dezumflată provoacă uzură prematură.
Dacă anvelopa se uzează prematur, trebuie înlocuită mai devreme decât în mod normal. Acest lucru înseamnă costuri suplimentare.

Oricât de util este acest indicator, este totuși recomandat să verificați presiunea în anvelope o dată pe lună, pentru a evita înlocuirea prematură a anvelopelor.

Cum se setează TPMS?

Nu trebuie să faceți nimic special, deoarece sistemul de avertizare a fost setat la presiunea optimă în anvelope. Dacă una dintre anvelope este prea dezumflată (adică dacă presiunea este mai mică cu 20% decât presiunea recomandată), se aprinde o lampă pe planșa de bord. Sistemul TPMS indică anvelopa afectată a vehiculului.

Când trebuie recalibrat TPMS?

Dacă alegeți anvelope cu dimensiuni diferite, este posibil ca presiunea recomandată să fie diferită de cea din anvelopele originale.

În acest caz, un specialist va trebui să reseteze TPMS, astfel încât să vă avertizeze cu privire la orice scădere de presiune aferentă noii configurații.

Înlocuire senzor de presiune în anvelope

Durata de viață teoretică a senzorilor de presiune în anvelope este de 5-7 ani.
Deoarece senzorii de presiune în anvelope sunt expuși la coroziune, șocuri și viteze mari la deplasarea pe autostradă.

În cazul unei defecțiuni, puteți contacta un specialist, pentru a înlocui  senzorul de presiune în anvelope defect.

map search desktop

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Caută după
Adresă, Oraș sau Cod poștal
Autoturism
  • Autoturism
  • Motocicletă
Află locația mea
Caută
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web