shutterstock 1972202852

Ce sunt anvelopele cu o capacitate mare de încărcare? 

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Descoperiți ce sunt anvelopele cu o capacitate mare de încărcare, de ce le dezvoltă MICHELIN și principala tehnologie utilizată pentru proiectarea acestora, pentru maximizarea siguranței și eficienței vehiculelor. 

Ce sunt anvelopele cu o capacitate mare de încărcare? 

În ultimii 10 ani, prezentul și viitorul tehnologiei automobilelor s-a schimbat foarte mult, în mare parte prin introducerea vehiculelor electrice și hibride. Autonomia adesea limitată a acestora solicită tuturor șoferilor să se asigure că au la dispoziție stații de încărcare pe parcurs. Aceste opriri periodice pentru încărcare pot prelungi semnificativ călătoria. Soluția la această problemă este o baterie mai mare și mai grea, cu o capacitate mai mare de încărcare, care să asigure o autonomie mult mai mare. Dar instalarea de baterii mai mari înseamnă o creștere inevitabilă a masei totale a vehiculul. 

adobestock 225779830

Deoarece greutatea vehiculului este susținută de cele 4 anvelope, trebuie fie mărită dimensiunea acestora, fie utilizate de anvelope care pot suporta în siguranță o greutate mai mare. Însă designul vehiculelor (în special al celor sport) adesea nu permite montarea de anvelope mai mari, iar anvelopele pentru sarcini mai mari (XL sau EL) existente pe piață nu sunt suficiente pentru susținerea greutății suplimentare, deși sunt mai robuste și mai rezistente la uzură decât anvelopele standard. Ca urmare a acestui fapt, asociația producătorilor de anvelope, ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation - Organizația Tehnică Europeană pentru Jante și Anvelope) a introdus un nou standard pentru anvelope, care suportă o sarcină mai mare decât anvelopele XL existente. Acestea sunt cunoscute ca anvelope cu o capacitate mare de ȋncărcare (HL).

Ce tipuri de vehicule utilizează anvelope HL?

Anvelopele cu o capacitate mare de încărcare sunt anvelope destinate vehiculelor mai grele, cum ar fi cele electrice, hibride și SUV. Deși au aceeași dimensiune și se umflă la aceeași presiune, anvelopele HL oferă o capacitate mai mare de încărcare, necesară pentru vehiculele electrice și hibride cu baterii mai mari.

Cum puteți recunoaște anvelopele HL?

Anvelopele HL sunt ușor de recunoscut și au prefixul „HL” pe flanc, în fața detaliilor referitoare la dimensiune.

marquage pneu hl 2

De ce dezvoltă Michelin anvelope HL? 

Necesitatea adaptării tehnologiei și noile tipuri de anvelope se observă cel mai bine odată cu creșterea și adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice și hibride.  Pentru clienți este important să poată achiziționa anvelope proiectate pentru a răspunde cerințelor specifice acestor vehicule – de obicei este vorba despre susținerea unei mase mai mari aferentă bateriilor, precum și asigurarea frânării cu recuperarea energiei, reducerea rezistenței la rulare și în același timp reducerea cât mai mult posibil a zgomotului, pentru un plus de silențiozitate în timpul deplasării.

De asemenea, Michelin a dezvoltat aceste anvelope specifice pentru a respecta reglementările privind siguranța rutieră și a permite montarea pe toate vehiculele care trebuie să utilizeze astfel de anvelope.

Cum susține tehnologia Michelin anvelopele HL? 

Tehnologia utilizată pentru crearea acestor anvelope este avansată, un adevărat vârf de lance în dezvoltarea anvelopelor moderne. Aceasta implică utilizarea experienței Michelin pentru a spori capacitatea carcasei de a susține sarcina, fără a afecta rezistența la rulare și confortul, printr-o combinație între compoziție, profilul șablonului și tipul de rigidizare. Acest lucru înseamnă adaptarea rigidității compoziției benzii de rulare pentru a susține o sarcină mai mare, fără a afecta manevrabilitatea și durabilitatea, precum și ranforsarea carcasei anvelopei în zona de maximă rezistență, prin utilizarea de pliuri mai robuste și a unei compoziții mai tari. De asemenea, profilul este optimizat și adaptat pentru a absorbi flexarea suplimentară a anvelopei provocată de creșterea masei, fără a afecta confortul șoferului și pasagerilor.  

Vehiculul meu electric trebuie să utilizeze anvelope HL?

Depinde. În cazul unui vehicul cu o greutate mai mare sau care poate transporta o sarcină mai mare există 2 opțiuni. Acestea sunt:

  • Creșterea dimensiunii anvelopelor, dacă acest lucru este posibil
  • Sau alternativ, utilizarea unor anvelope cu aceeași dimensiune, dar cu un indice de sarcină mai mare (HL)


Însă rețineți că, dacă aveți un vehicul electric sau hibrid mare și puternic, probabil că trebuie să utilizați anvelope HL. Rețineți că, dacă vehiculul utilizează anvelope HL, acestea trebuie înlocuite cu anvelope HL noi, atunci când este cazul. 

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web