r2a1 header def

Marcajele anvelopelor explicate: Cum se citește anvelopa?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

În acest articol veți afla cum se citește dimensiunea anvelopei și sarcina și viteza maximă și veți afla cum sunt indicate pe anvelopă marca, gama și tipul anvelopei. Veți afla de asemenea despre alte marcaje ale anvelopelor, cum ar fi simbolul munte înzăpezit, literele M+S și semnificația marcajului OE.

Ce înseamnă numerele de pe anvelope?

Dacă vă uitați pe flancul anvelopei, veți observa numeroase coduri alfanumerice și simboluri. Ce înseamnă marcajele anvelopelor? 

Aceste marcaje ale anvelopelor vă oferă informații importante privind utilizarea sau înlocuirea anvelopelor.

167137188 m

Cum se citesc dimensiunile anvelopei?

tyre size

Dimensiunea anvelopei este definită de numere și o literă, așa cum se arată aici cu culoarea galbenă. 

Rețineți că aceste caractere sunt uneori însoțite de mai multe litere care indică utilizarea recomandată pentru anvelopă.

Literele pot fi:

  • P: Autoturism
  • LT: Camion ușor
  • C : Anvelopă autoutilitară comercială
  • XL, HL sau ranforsat: Anvelope cu capacitate de sarcină mai mare decât normal pentru dimensiunea lor. Astfel de anvelope trebuie înlocuite cu anvelope echivalente (de exemplu: o anvelopă HL cu o altă anvelopă HL)
  • T: Temporară (roți de rezervă)

Cum se citește lățimea roții și raportul de aspect?

Exemplu: 205 / 55

Acestea sunt cele mai importante marcaje ale anvelopelor care vă vor ajuta să găsiți anvelopa corespunzătoare atunci când va trebui să o înlocuiți.

Primele două cifre reprezintă lățimea oficială a secțiunii anvelopei. Este o valoare în milimetru și definește distanța dintre flancul interior și exterior al anvelopei. De exemplu, 205 înseamnă că anvelopa dvs. este lată oficial de 205 mm.

Al doilea număr este o relație între înălțimea flancului anvelopei și lățimea anvelopei. Se exprimă în procente. De exemplu, 55 arată că înălțimea flancului între partea de sus a benzii de rulare și jantă este 55% din lățimea anvelopei. 

Cum se citește anvelopa - tipul construcției și diametrul roții?

Exemplu: R 17

Aceste marcaje ale anvelopelor sunt compuse în mod normal dintr-o literă și un număr.

Litera R arată că este o construcție internă radială a anvelopei.

Tehnologia radială, inventată de Michelin, utilizează combinația de cauciuc și metal și materiale de ranforsare textile pentru a alcătui structuri foarte robuste în zona benzii de rulare, dar flancuri flexibile. Acest lucru permite o durată de viață mai lungă și reduce consumul de carburant datorită reducerii rezistenței la rulare.

După literă veți găsi un număr. În exemplul nostru: 17.
Numărul este exprimat în inchi și indică diametrul roții pe care se va monta anvelopa.

Cum se citesc sarcina și viteza maximă a anvelopei?

Exemplu: 91 V

Pe flancul anvelopei veți găsi un număr urmat de o literă.
Indicele de sarcină al anvelopei (în exemplul nostru: 91) este un cod care corespunde unei sarcini maxime (în kg) care poate fi purtată de o singură anvelopă. 
Indicele de viteză al anvelopei (în exemplul nostru: V) este un cod care corespunde vitezei maxime la care o anvelopă poate purta sarcina sa maximă.

 

load speed index

Veți găsi un tabel de corespondență între coduri și valorile lor în articolul nostru privind indicii de sarcină și de viteză. Acești indici reprezintă informații importante, cum ar fi dimensiunea anvelopei, mai ales atunci când trebuie săalegeți anvelope noi pentru mașina dvs. 

Cum se identifică numele mărcii și gama anvelopei?

Este destul de simplu. Numele mărcii producătorului apare întotdeauna pe flanc, precum și gama de anvelope.
În această imagine, MICHELIN și omulețul Michelin sunt clar vizibile, iar numele „Pilot Sport 4 S" reprezintă gama de anvelope.

4w 240 3528703361718 tire michelin pilot sport 4 s 265 slash 35 zr20 99y xl mo1 a main 4 90

Cum se identifică tipul anvelopei? 

Cuvântul „Tubeless" de pe flancul anvelopei dvs. arată că anvelopa nu necesită cameră. Rețineți că o cameră este adesea necesară pentru unele roți, dar în anumite cazuri este important să se evalueze dacă anvelopa și camera sunt compatibile.

Invers, notația „Tube type” arată că anvelopa necesită a fi montată cu o cameră.

Care este avantajul? Un ansamblu fără cameră este mai ușor, mai eficient energetic și adesea mai fiabil având în vedere faptul că o cameră în exploatare se poate deteriora.

tubeless

Cum se citește presiunea anvelopei?

Pe flancurile anvelopei există marcaje (MAXLOAD și MAX PRESS) care arată sarcina maximă și presiunea maximă a anvelopei. Totuși, acestea nu sunt neapărat valorile de sarcină și de presiune pentru vehiculul dvs.

Pentru a vă asigura că anvelopele dvs. performează corect pe vehiculul dvs., trebuie să vă raportați la presiunile de umflare recomandate de producătorul vehiculului dvs. Acestea pot fi găsite, în mod normal, în manualul de utilizare sau pe autocolantul aflat pe ușa șoferului sau pe bușonul rezervorului de carburant.

max press

Cum se citește codul de dată al anvelopei?

Codul de dată al anvelopei apare în câmpul DOT (departament de transport), acolo unde sunt prezente alte marcaje ale anvelopei. 
Primele coduri sunt pentru specificațiile pieței americane. Codul de dată apare la final, cu patru cifre.
Primele două cifre semnifică săptămâna, iar ultimele două, anul de producție. În acest exemplu, codul de dată al anvelopei indică 4714, însemnând că anvelopa a fost fabricată în a 47-a săptămână a anului 2014.

date code

Cât privește terminarea duratei de exploatare a anvelopei, singurul indicator este uzura. Aceasta se poate măsura cu ajutorul indicatorilor de uzură.

Cum știu dacă anvelopa a ajuns la nivelul maxim de uzură?

pn007216

Anvelopa dvs. are indicatori de uzură.
Aceste muchii mici cu înălțimea de 1,6 mm sunt prezente între sculpturile anvelopei. 

bibendum

Anvelopele Michelin le puteți identifica prin simbolul omulețului Michelin care apare în mai multe locuri de pe flancul anvelopelor. Când vedeți omulețul Michelin, știți că indicatorii de uzură sunt aliniați transversali cu lățimea anvelopei.

Când benzile de rulare ale anvelopei sunt uzate la același nivel cu indicatorii de uzură, anvelopa a atins nivelul minim de adâncime a benzii de rulare.

Marcajele anvelopelor explicate: Munte înzăpezit și M+S

1 - Munte înzăpezit
Un logo care conține un munte cu 3 vârfuri cu un fulg de nea poate fi prezent pe anvelopa dvs. Acesta este un fulg de nea pe un munte cu trei vârfuri sau eticheta 3PMSF: cel mai recent standard pentru anvelope de iarnă sau de zăpadă. Garantează un nivel minim de performanță pe timp de iarnă deoarece există un test obiectiv pentru anvelopele marcate astfel. Acest logo pe anvelopa dvs. vă asigură că anvelopa este considerată echipament recomandat pentru acces în zone acoperite de reglementare cum ar fi resorturile de schi de exemplu

m s 3pmsf

2 - mențiunea M+S
Unele anvelope sunt marcate cu M+S pe flanc, inclusiv anvelopele all-season și de iarnă. Aceste litere înseamnă „Mud” (Noroi) și „Snow” (Zăpadă) și arată că anvelopa este, potrivit producătorului, o anvelopă de zăpadă.  Cu toate acestea, pentru anvelopele doar cu marcaje M+S performanța în condiții de iarnă nu este supusă testării de reglementare.

Numai anvelopele marcate „3PMSF” garantează performanța reală pe timp de iarnă, fiind special proiectate pentru utilizare pe zăpadă și îndeplinind toate specificațiile prin testare obiectivă.

66130439 m

Pentru anvelopele certificate pentru iarnă (M+S și/sau marcaj 3PMSF), capacitatea de viteză poate fi mai redusă decât aceea a anvelopelor originale de vară.  Prin urmare, dacă este necesar, viteza vehiculului trebuie limitată corespunzător pentru anvelopele de iarnă montate. În unele țări, de exemplu acolo unde limita teoretică de viteză pentru autovehicule poate fi mai mare decât limita de viteză a anvelopelor, poate fi necesară aplicarea în interiorul vehiculului, clar vizibilă pentru șofer, a unui autocolant care să indice această viteză mai mică.

sticker

Unii producători auto își echipează vehiculele cu anvelope proiectate special pentru specificațiile lor. 

Un marcaj pe anvelopă, însemnând „Echipament original", arată că anvelopa a fost proiectată de către producătorul de anvelope și aprobată de producătorul vehiculului dvs. pentru a fi montată standard.

Marcajul OE se referă atât la producător, cât și, adesea, la un model anume de autoturism.  Diferențele dintre anvelopele de aceste tipuri se pot referi la manevrabilitatea vehiculului, la confort, zgomot și uneori la specificațiile transmisiei și sistemelor software ale vehiculului. De asemenea, este optimizată rezistența la rulare.

oe marking

Michelin recomandă ca, dacă vehiculul a fost prevăzut din fabrică cu anvelope marcate OE, anvelopele de schimb să fie versiunile corecte marcate OE.

În imaginea de exemplu, marcajul „AO" corespunde mărcii  Audi, după cum puteți vedea în tabelul de mai jos.

Tabelul marcajelor OE în funcție de marca auto:

2024 05 b2c 4w michelin oem table 1 web
2024 05 b2c 4w michelin oem table 2 web
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web