microsoftteams image

Puteți schimba dimensiunea anvelopelor?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Doriți să schimbați dimensiunea anvelopelor? Este posibil, dar există unele restricții. Vom discuta despre acestea în acest articol.

Ce este dimensiunea unei anvelope?

Când discutăm despre dimensiunea unei anvelope urmărim următoarele elemente de pe flancul acesteia

tyre size
 • Lățimea în milimetri (de ex. 205).
 • Raportul de aspect în procente (de ex. 55). Acesta este raportul între înălțimea flancului unei anvelope și lățimea anvelopei.
 • Tipul (de ex. R pentru radial)
 • Diametrul în inch (de ex. 17).
 • Indicele de sarcină (de ex.: 91) Acest număr este un indice care corespunde sarcinii maxime pe care o poate susține o singură anvelopă.
 • Indicele de viteză (de ex. V) Această literă este un indice care corespunde vitezei maxime la care o anvelopă poate susține sarcina sa maximă.

Ce schimbări de dimensiune sunt posibile?

58818286 m

Pentru un vehicul există dotarea standard propusă de producător și dotări opționale, sub forma câtorva alternative aprobate de producător.

Exemplu pentru un PEUGEOT 308 - 1,2 pure tech din 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

De exemplu, este posibilă alegerea unui diametru diferit pentru anvelope. De obicei există 3 opțiuni. Un vehicul poate avea jante omologate cu diametrul de 15, 16 și 17 inch.

Schimbarea diametrului jantelor presupune desigur înlocuirea jantelor, care pot fi din tablă, la fel cu jantele originale sau din aluminiu, mai ușor și mai atrăgător

Omologări

Toate dimensiunile furnizate de producătorul vehiculului sunt omologate.
Este foarte ușor să aflați ce dimensiuni sunt omologate: de obicei acestea sunt indicate pe eticheta de pe ușa șoferului sau în manualul de utilizare, uneori și pe clapeta bușonului de alimentare cu combustibil.

Pot monta anvelope cu alte dimensiuni decât cele omologate?

Este esențial să respectați dimensiunile omologate de producător. În unele țări este posibilă o derogare, dacă diametrul anvelopei rămâne într-o limită care se încadrează între -2% și +1,5%.

Pentru a nu pune în pericol siguranța dvs., a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic se recomandă respectarea dimensiunilor omologate. Dacă optați pentru dimensiuni neomologate puteți monta anvelope prea late, care depășesc periculos lățimea vehiculului. Sau anvelope cu un indice de sarcină prea mic, de exemplu în cazul vehiculelor comerciale care transportă adesea o sarcină.

În plus, deoarece vitezometrul ia în considerare diametrul roților, viteza și kilometrajul indicate la bord este posibil să fie inexacte.

122592729 m

Care sunt consecințele dacă nu respect omologarea?

Chiar dacă în unele țări este permisă o marjă de toleranță, nerespectarea dimensiunilor omologate vă expune la anumite riscuri:

 • riscuri referitoare la siguranță
 • o amendă în cazul verificării de către poliție
 • respingerea la inspecția tehnică periodică
 • neacoperirea de către asigurare în caz de accident


Pe de altă parte, dacă respectați dimensiunile omologate, beneficiați de flexibilitate și evitați aceste inconveniente.

Când trebuie să schimb dimensiunea anvelopelor?

Dacă vehiculul este importat de pe alt continent, se recomandă să vă asigurați că anvelopele sale respectă omologarea locală a producătorului.
(Reglementările R30 și R117, conform indicațiilor marcajului E2 de pe flancul anvelopei.)

De exemplu, dacă vehiculul este importat în Europa din Statele Unite, legea obligă adaptarea la omologările europene și schimbarea dimensiunii anvelopelor.

Când pot crește sau reduce indicele de sarcină sau de viteză al anvelopelor?

Eticheta 3PMSF de pe o anvelopă indică faptul că a trecut testul pentru performanțe pe timp de iarnă

Anvelopele utilizate iarna (de iarnă sau all season) trebuie să dispună de omologare M+S (noroi și zăpadă) și 3PMSF (3 vârfuri muntoase cu fulg de zăpadă).

Dacă anvelopele dispun de eticheta 3PMSF (omologare pentru deplasarea pe timp de iarnă pe carosabil umed sau acoperit cu zăpadă), legea permite montarea de anvelope de iarnă cu un indice de viteză mai mic decât cel recomandat, deoarece pe timp de iarnă șoferii reduc viteza medie la deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă.

Singura condiție este lipirea unei etichete într-o locație vizibilă de la bordul vehiculului, pentru a-i reaminti șoferului viteza maximă de deplasare. Cu toate acestea, dacă anvelopa are doar marcaj M+S, nu și 3PMSF, din ianuarie 2020 legea interzice reducerea indicelui de viteză.

Pentru vară este posibilă alegerea de anvelope cu un indice de sarcină/viteză mai mare decât cel specificat de producător, dar în niciun caz mai mic.

Câte anvelope trebuie să înlocuiesc în același timp?

Este esențial ca redimensionarea să includă toate cele 4 anvelope în același timp, nu doar 2 anvelope ale unei punți.

Acum că aveți la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a schimba dimensiunea anvelopelor, puteți utiliza selectorul de anvelope de mai jos și găsi anvelopele potrivite pentru dvs.

map search desktop

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Caută după
Adresă, Oraș sau Cod poștal
Autoturism
 • Autoturism
 • Motocicletă
Află locația mea
Caută
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web