Reinforced tyres

CÂND SE UTILIZEAZĂ ANVELOPELE RANFORSATE ?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Ce sunt anvelopele ranforsate și când ar trebui folosite? Sunt necesare pentru vehiculul dumneavoastră? Citiți articolul nostru pentru a afla

Ce sunt anvelopele ranforsate?

Termenul poate fi înșelător. S-ar putea imagina că anvelopele ranforsate sunt capabile să reziste la stresul drumurilor accidentate și pietroase, astfel încât să evite penele... dar, în realitate, situația este cu totul alta!

Într-adevăr, anvelopele ranforsate nu sunt destinate utilizării pe teren accidentat. Acestea sunt anvelope cu o capacitate portantă crescută. Acestea vă permit să conduceți în condiții bune, susținând în același timp o sarcină mai mare datorată masei vehiculului.

Există mai multe moduri de a absorbi masa unui vehicul:

 • fie prin mărirea dimensiunii anvelopei: acest lucru crește volumul de aer care transportă încărcătura,
 • sau prin creșterea presiunii.
   

Pentru această a doua opțiune au fost proiectate anvelopele ranforsate.

Anvelopele ranforsate, marcate anterior pe flanc cu REINF (de la "ranforsate"), sunt acum numite XL (Extra Load), spre deosebire de SL (Sarcină Load).

Indicele de sarcină al anvelopei (care este marcat pe flancul anvelopei) este mai mare pe o anvelopă XL decât pe o anvelopă SL, ceea ce înseamnă că este capabilă să susțină un vehicul mai greu.

Anvelope ranforsate pentru ce tipuri de vehicule?

Anvelopele ranforsate sunt concepute pentru vehicule cu o masă mare, cum ar fi SUV-urile.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Câteva exemple:

 • BMW X2 M35i (4x4): anvelope ranforsate XL , dimensiune 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): anvelope ranforsate XL, dimensiune 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): anvelope ranforsate XL, dimensiune 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : anvelope ranforsate XL, dimensiune 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): anvelope ranforsate XL, dimensiune 255/45 R 20 105H
   

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, autoutilitarele, cum ar fi camionetele, care trebuie să transporte încărcături grele, nu utilizează anvelope XL. Anvelopele lor au propriul marcaj specific, desemnat prin litera C, care este vizibil pe flancul anvelopei, unde este indicată dimensiunea.

Care este diferența dintre XL și HL?

Anvelopele HL (Heavey Load) sunt un standard mai recent, introdus în 2021, pentru a satisface nevoia exprimată de producătorii de automobile pentru anvelope capabile să suporte sarcini și mai mari decât anvelopele XL.

De ce? Pur și simplu pentru că pe piață au ajuns noi tipuri de vehicule: vehicule electrice și hibride.

139330342 l

Bateriile electrice adaugă o masă suplimentară pe care un nou tip de anvelopă trebuia să o poată susține fără a fi nevoie să li se mărească dimensiunea. Prin urmare, industria a convenit asupra unui nou standard numit HL, care precedă acum marcajul tradițional al dimensiunii.

Exemplu: HL 225/45 17 XL 124V

Cu toate acestea, standardul HL nu este neapărat rezervat vehiculelor electrice și hibride. Unele mașini sportive și grele sunt, de asemenea, echipate cu anvelope HL, cum ar fi Mercedes AMG C Class Sport și alte vehicule de această dimensiune.

Pot monta anvelope ranforsate pe vehiculul meu?

Dacă vehiculul dumneavoastră nu necesită anvelope XL din cauza greutății sale, nu are rost să le folosiți.

Într-adevăr, o anvelopă ranforsată este mai grea decât o anvelopă standard, ceea ce implică mai multă rigiditate, cu dezavantajul unei călătorii puțin mai puțin confortabile. De asemenea, are o rezistență mai mare la rulare, ceea ce înseamnă că consumă puțin mai multă energie.

Pe de altă parte, dacă vehiculul dumneavoastră necesită anvelope ranforsate din cauza masei sale mari, nu este recomandat să montați anvelope standard. Cu aceeași presiune, acestea ar fi zdrobite și nu ar funcționa corect pe drum. De asemenea, s-ar uza mai repede.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web