TYRE LOAD RATING AND TYRE SPEED RATING

Înțelegerea indicelui de sarcină și indicelui de viteză al anvelopelor

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Ce este indicele de sarcină al anvelopelor și ce este indicele de viteză al anvelopelor? Acestea trebuie respectate la înlocuirea anvelopelor? Găsiți răspunsuri la întrebări în acest articol.

Ce sunt indicii anvelopelor?

Flancul anvelopei are diferite marcaje alfanumerice, care vă ajută să înțelegeți anumite aspecte despre anvelope. (Aflați care este semnificația marcajelor anvelopelor)

 O parte dintre aceste coduri sunt indicele de sarcină al anvelopei și indicele de viteză al anvelopei, identificate de un număr și respectiv o cifră.

Este posibil ca indicii anvelopelor să fie precizați în manualul de utilizare al vehiculului sau pe eticheta de pe ușa șoferului.  Aceste informații descriu anvelopele recomandate de producătorul vehiculului.

Indicii anvelopelor se regăsesc pe eticheta de pe ușa șoferului

Care este semnificația acestor indici ai anvelopelor? Trebuie să țineți cont de aceștia atunci când înlocuiți anvelopele? Vom discuta despre acest lucru în cadrul articolului.

Indicele de sarcină al anvelopelor

Ce este indicele de sarcină al anvelopelor?

Indicele de sarcină al anvelopelor este un cod numeric care corespunde unei sarcini maxime (în kg) ce poate fi suportată de o anvelopă.  Indicele de sarcină și sarcina maximă pe anvelopă aferentă se regăsesc într-un tabel standard.

Pentru a identifica sarcina maximă la care poate face față anvelopa dumneavoastră sau indicele de sarcină recomandat de producătorul vehiculului, efectuați următoarele:

1 - Identificați indicele de sarcină al anvelopei

Pe flancul anvelopei veți observa un șir de cifre și de litere care arată astfel:

Puteți vedea indicele de sarcină al anvelopei pe flancul acesteia

Acesta se regăsește și pe eticheta de pe ușa șoferului sau în manualul de utilizare al vehiculului.

Cifrele și literele variază în funcție de anvelopă. Acestea indică dimensiunile anvelopelor și indicii de sarcină și de viteză.

Să vedem ce înseamnă acest cod:

Lățime anvelopă

înălțime anvelopă

diametru anvelopă

indice de sarcină anvelopă

indice de viteză anvelopă

205

55

R17

91

V

Rețineți că există anvelope cu aceleași dimensiuni și cu indici de sarcină și de viteză diferiți. De aceea, este important să identificați dimensiunea, indicele de sarcină și indicele de viteză înainte de a înlocui anvelopele.

În acest exemplu indicele de sarcină al anvelopei este 91.

2 - Tabel cu indicii de sarcină ai anvelopelor

După ce ați notat indicele de sarcină al anvelopei, puteți găsi sarcina maximă a unei singure anvelope la care se referă acesta, consultând acest tabel:

În exemplul nostru putem observa că indicele de sarcină al anvelopei cu valoarea 91 corespunde unei sarcini maxime de 615 kg.

Ce semnifică XL pentru anvelope?

Unele anvelope dispun și de marcajul XL. Este abrevierea de la „Extra Load” (sarcină suplimentară).

Și înseamnă că anvelopa a fost ranforsată, pentru a putea suporta sarcini mai mari decât anvelopele standard cu aceeași dimensiune. Acest tip de anvelopă este de obicei utilizat pe vehiculele mai grele, de exemplu SUV-uri.

Pot trece la o anvelopă cu un indice de sarcină mai mare?

După cum am menționat mai sus, există anvelope cu aceeași dimensiune și cu indice de sarcină diferit. La înlocuirea anvelopelor uzate se recomandă montarea unora cu indice de sarcină (și indice de viteză), precum și dimensiuni conforme cu ale producătorului inițial.

Oricum, „cine mută munții, poate muta și dealurile”, deci se pot monta anvelope cu un indice de sarcină mai mare decât cel din specificațiile producătorului. Însă nu veți putea neapărat să transportați mai mult decât specifică producătorul inițial, deoarece există o limită a sarcinii maxime admise pe puntea vehiculului, care nu ține cont de indicele de sarcină al anvelopelor.

Dar dimensiunea? Poate fi diferită?
Puteți găsi răspunsul la această întrebare în articolul despre schimbarea dimensiunii anvelopelor.

Indicele de viteză al anvelopelor

Ce este indicele de viteză al anvelopelor?

Indicele de viteză al anvelopelor indică viteza maximă cu care o anvelopă poate fi utilizată la sarcină maximă.

Pe flancul anvelopei (sau pe eticheta de pe ușa șoferului sau în manualul de utilizare), indicele de viteză este identificat printr-o literă în dreptul indicelui de sarcină.

Puteți vedea indicele de viteză al anvelopei pe flancul acesteia

În acest caz, indicele de viteză al anvelopei este V.

Tabel cu indicii de viteză ai anvelopelor

Pentru a afla cărei viteze îi corespunde acest indice, consultați tabelul indicilor de viteză ai anvelopelor de mai jos:

De exemplu, dacă anvelopa are indicele de viteză V, viteza maximă pe care o acceptă este de 149 mph (240 km/h).

Pot trece la o anvelopă cu un indice de viteză mai mare?

Când anvelopele sunt uzate le puteți înlocui fără probleme cu unele cu un indice de viteză mai mare decât cel al anvelopelor vechi. Însă nu trebuie niciodată să montați anvelope cu un indice de viteză mai mic, cu excepția anvelopelor de iarnă și all season, după cum veți vedea în continuare.

Alegerea unui indice de viteză mai mic pentru anvelopele de iarnă

Dacă utilizați anvelope potrivite pentru iarnă (cu marcaj 3PMSF: anvelope de iarnă sau all season), indicele de viteză al acestora poate fi mai mic decât al celor de vară sau al anvelopelor din echiparea originală a vehiculului.

De ce este posibil acest lucru? Anvelopele potrivite pentru iarnă sunt proiectate diferit, sunt destinate condițiilor meteo dificile (drumuri acoperite cu zăpadă și gheață) și este posibil să nu aibă același indice de viteză.

Însă, în general, pe timp de iarnă conduceți cu viteză mai mică decât pe drumui uscate, cu anvelope de vară.  În UK indicele de viteză al anvelopelor potrivite pentru iarnă depășește limita de viteză la nivel național.  În orice caz, șoferul trebuie să limiteze viteza vehiculului, pentru a nu depăși viteza maximă admisă de anvelopă.

Puteți alege un indice de viteză mai mic pentru anvelopele de iarnă

Indici de sarcină și de viteză anvelope simplificați, cu gama MICHELIN CrossClimate

Confruntându-se cu o ofertă care a devenit complexă și diversificată, Michelin a ales să-și simplifice gama de anvelope all season CrossClimate, care dispune de un singur indice de sarcină și de viteză pentru fiecare dimensiune de anvelopă, ce acoperă toate cerințele de sarcină și viteză specifice anvelopelor cu dimensiunea respectivă.

Gama CrossClimate vă oferă performanțe excelente atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară.

Gama MICHELIN CrossClimate oferă un singur indice de sarcină și viteză pentru fiecare dimensiune de anvelopă
Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web