background image

ANVELOPE DE VARĂ, IARNĂ SAU ALL SEASON?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Aveți neclarități în privința anvelopelor de care aveți nevoie? Fiți în siguranță la volan indiferent de vreme, cu acest ghid privind utilizarea anvelopelor potrivite în funcție de anotimp.

Diferența dintre anvelopele de vară, anvelopele all season și anvelopele de iarnă 

Ce sunt anvelopele de vară?

Anvelopele de vară sunt proiectate pentru a fi utilizate în timpul lunilor de vară mai calde, când temperaturile ating adesea 40°C ocazional sau chiar pentru perioade lungi de timp sau pe tot timpul anului, în locurile în care nu există condiții de iarnă. Cu un profil mai subțire și o compoziție mai dură și mai aderentă a benzii de rulare, care asigură aderență excelentă pe suprafețe ude și uscate, anvelopele de vară sunt proiectate special pentru a asigura performanțe optime la temperaturi mai mari de 7°C. Acestea maximizează precizia și stabilitatea în viraje sau la frânare.  

Anvelopele de iarnă și anvelopele de vară au profiluri diferite ale benzii de rulare

Ce sunt anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă sunt exact opusul – acestea sunt proiectate special pentru condusul în siguranță la temperaturi mai mici de 7°C și în condiții dificile, cum ar fi pe gheață și pe zăpadă. Comparativ cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă au un profil diferit al benzii de rulare, cu caneluri mai adânci și mai numeroase, pentru îmbunătățirea tracțiunii pe zăpadă și pe gheață. De asemenea, sunt fabricate dintr-un material mai elastic, care le permite să rămână suficient de moi pentru a asigura aderență și la temperaturi negative. 

Ce sunt anvelopele all season?

Anvelopele all season, cunoscute și sub denumirea de anvelope pentru 4 anotimpuri, îmbină tehnologiile utilizate de anvelopele de vară și de iarnă și pot fi utilizate tot timpul anului. Acestea au mai multe caneluri pe profilul benzii de rulare decât anvelopele de vară, asigură o aderență îmbunătățită pe drumuri acoperite cu zăpadă și sunt potrivite, de asemenea, și la temperaturi mai mari. Reprezintă cea mai bună opțiune dacă locuiți în zone cu veri și ierni blânde, unde ninge ocazional. Anvelopele all season garantează mobilitate și siguranță la temperaturi cuprinse între -10 °C și +30 °C. (Aflați mai multe despre anvelopele all season)

Anvelope de vară versus anvelope de iarnă

Deși pot părea similare, utilizarea anvelopelor de iarnă pe timp de vară nu este recomandată, deoarece compoziția mai moale a benzii de rulare se va uza mai rapid în contact cu asfaltul cald. De asemenea, manevrabilitatea va fi afectată, distanțele de frânare vor fi mai lungi, iar consumului de combustibil este posibil să crească.

În plus, utilizarea anvelopelor de vară pe timp de iarnă nu este recomandată, deoarece aceste anvelope nu sunt proiectate pentru a face față temperaturilor scăzute. Deoarece le lipsesc profilul mai adânc al benzii de rulare și canelurile suplimentare ale anvelopelor de iarnă, anvelopele de vară nu oferă o aderență suficientă pe carosabil acoperit cu gheață sau cu zăpadă. Condusul pe zăpadă cu anvelope de vară poate mări de 2 ori distanțele de frânare ale vehiculului, comparativ cu utilizarea unor anvelope de iarnă omologate. Compoziția benzii de rulare a acestora devine mai rigidă la temperaturi negative și sporește riscul de patinare sau de derapaj în condiții de iarnă. Această rigidizare poate provoca și deteriorarea anvelopei, deoarece pierderea elasticității poate duce la fisurarea și ciupirea cauciucului.

Care este diferența dintre anvelopele de vară și cele all season? Dacă trebuie să alegeți între cele 2, consultați acest articol.

Comparație între performanțele anvelopelor de vară, anvelopelor de iarnă și anvelopelor all season MICHELIN

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
slide1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
slide2

Anvelopele de vară MICHELIN Primacy 4 și Pilot Sport 4 obțin cele mai bune performanțe pe drumuri uscate și ude, la temperaturi ridicate. Ca toate anvelopele MICHELIN, au o durată de exploatare excelentă.

Anvelopele MICHELIN CrossClimate+ sunt anvelope all season cu performanțe bune atât vara, cât și iarna, chiar și pe zăpadă. Durabilitatea acestora este echivalentă cu a anvelopelor de vară și le permite să ocupe poziția de lider în această categorie.

Anvelopele de iarnă MICHELIN Alpin 6 și MICHELIN Pilot Alpin 5 sunt cele mai performante în condiții dificile de iarnă, inclusiv pe gheață și pe zăpadă.

Când trebuie să treceți de la anvelope de iarnă la anvelope de vară 

În funcție de condițiile meteo din zona în care locuiți, regula generală este că ar trebui să înlocuiți anvelopele de vară cu cele de iarnă dacă temperatura scade în mod consecvent sub 7°C. Dacă se estimează că răcirea vremii este scurtă și temporară, este de preferat să așteptați ca schimbarea temperaturii să se stabilizeze. Același principiu este valabil și atunci când vremea începe să se încălzească, așa că după ce temperatura depășește în mod consecvent 7°C, puteți monta la loc anvelopele de vară.

Cu anvelope all season nu trebuie să vă faceți griji despre momentul în care trebuie să înlocuiți anvelopele. Acestea oferă o deplasare fără griji pe tot timpul anului. 

Cât costă să echipez vehiculul cu anvelopele potrivite pentru anotimpul respectiv? 

Indiferent dacă montați anvelopele pe o limuzină de familie, un break, un vehicul electric, unul sport, un 4x4 sau un SUV, este esențial să faceți alegerea corectă. Costul depinde de gabaritul vehiculului și de tipul de anvelopă pe care doriți să-l utilizați în anotimpul respectiv. De exemplu, o anvelopă de vară MICHELIN Primacy 4 este disponibilă în 104 dimensiuni (între 15 și 20 inch): prețul acestora poate fi consultat online sau la distribuitorul local.

Spre deosebire de anvelopele de vară, anvelopele all season pot fi utilizate în siguranță pe timp de iarnă, iar acesta este un factor care se regăsește în prețul lor mai mare. Însă echiparea vehiculului cu anvelope all season tot este mai ieftină decât achiziția atât de anvelope de vară, cât și de iarnă. Aceste anvelope polivalente îmbină tehnologia anvelopelor de vară cu cea a anvelopelor de iarnă, pentru a oferi un nivel ridicat de performanțe și siguranță în toate condițiile meteorologice. Caracteristicile lor hibride le fac să fie economice pe termen lung.  Consultați prețurile online sau la distribuitorul local.

Garajul MICHELIN: vă ajută să alegeți anvelopele potrivite pentru dumneavoastră și pentru vehiculul dumneavoastră.

Michelin Garage - Anvelopa de iarna vs anvelope all-season

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web