camionnette premiere image

CARE SUNT CELE MAI BUNE ANVELOPE PENTRU VEHICULUL DVS. COMERCIAL?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Vă întrebați cum puteți alege cele mai bine anvelope pentru vehiculul dumneavoastră comercial? Articolul nostru vă va ajuta să vă lămuriți și vă va ghida în procesul de selectare. 

Ce este un vehicul comercial?

Înainte de a începe este util să definim ce este de fapt un vehicul comercial. Spre deosebire de un vehicul de pasageri (de ex. un automobil utilizat pentru a merge la serviciu și în scop personal), un vehicul comercial este proiectat pentru a îndeplini un anumit rol, de obicei într-un context profesional.

De exemplu, volumul său util poate permite transportul sculelor sau produselor. Acest volum variază în funcție de tipul vehiculului comercial. În practică există vehicule comerciale de diferite mărimi, al căror volum util este diferit. Vehiculele comerciale încearcă să îndeplinească diferite cerințe și au un volum util cuprins între 3m³ și 30m³.

Cele 3 tipuri de vehicule comerciale

Mai jos enumerăm cele 3 categorii principale de vehicule comerciale. Acestea vă vor permite să identificați în care categorie se încadrează vehiculul dvs.

small van détouré

Autoutilitară mică

Autoutilitara mică este cea mai mică versiune de vehicul comercial, care se aseamănă cel mai bine cu un vehicul de pasageri, deoarece este derivat direct din acesta, dar a fost transformat pentru a fi mai funcțional. Fără uși și fără scaune în spate. Însă cu un portbagaj generos, care însumează un volum util de aproximativ 3 m³.

Exemple:

 • Renault Kangoo
 • Citroën Berlingo
 • Peugeot Partner
 • Mercedes Citan
 • Volkswagen Caddy
 • Fiat Torino
 • Fiat Doblo Cargo
medium van

Autoutilitară medie

S-ar putea să nu fie la fel de agilă în oraș ca un van, dar autoutilitara medie are avantajul unui volum util mult mai mare. Astfel, răspunde unor cerințe de transport mult mai exigente.

Exemple:

 • Renault Traffic
 • Citroën Jumpy
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Vito
 • Volkswagen Transporter
 • Fiat Scudo
 • Fiat Talento
large van détouré

Autoutilitară mare

Acesta este cel mai mare tip de vehicul comercial. O autoutilitară mare poate transporta până la 20 m³ de echipamente sau colete.

Exemple:

 • Renault Master
 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • Fiat Ducato
 • Ford Transit


De asemenea, autoutilitarele mari sunt transformate în vederea transportului de produse refrigerate sau de pasageri.

van lifers

Autorulote

Există și autoutilitare transformate în autorulote și altele destinate lucrărilor de service sau întreținere.

După cum puteți vedea, există multe utilizări și particularități, iar pentru a oferi o siguranță maximizată în toate situațiile, autoutilitarele trebuie echipate cu anvelopele corespunzătoare.

Dețineți o autorulotă? 

În acest caz vă recomandăm să citiți articolul nostru dedicat, care vă ajută se alegeți cele mai bune anvelope pentru autorulotă.

Semnificația marcajelor anvelopelor destinate vehiculelor comerciale

markings

Fiecare anvelopă este proiectată pentru a transporta o anumită sarcină. Deoarece aceasta variază în funcție de vehicul, au fost create marcaje specifice, care să definească mai exact indicii de sarcină. Aceștia vor fi explicați în continuare:

XL (sarcină suplimentară) sau REINF (ranforsată) pe flancul unei anvelope înseamnă că indicele de sarcină este mai mare față de cel al unei anvelope pentru vehicule de pasageri.
De aceea, anvelopele cu marcajul XL sau REINF sunt potrivite pentru autoutilitare mici.
Exemplu de dimensiune cu marcajul XL: 215/65 R 16 102V XL

C sau LT indică anvelope cu carcasă ranforsată pentru autoutilitare, care pot transporta o sarcină mai mare, respectiv au un indice de sarcină de până la 128, ceea ce înseamnă o sarcină maximă de 1.800 kg. Astfel, acest marcaj este folosit pentru anvelopele destinate autoutilitarelor medii și mari.
Exemplu de dimensiune cu marcajul C: 215/65 R 16 C 109/107 T

Aveți grijă să nu confundați acest marcaj cu CP. Acesta nu este specific vehiculelor comerciale, ci autorulotelor.

Cum puteți alege cele mai bune anvelope pentru vehiculul dumneavoastră comercial?

Este important să rețineți că pentru autoutilitarele mici puteți utiliza anvelope pentru vehicule de pasageri, iar la autoutilitarele mai mari trebuie utilizare anvelope special destinate acestora. Pentru a afla dimensiunile aprobate de producătorul autoutilitarei, consultați manualul de utilizare. Michelin recomandă utilizarea anvelopelor cu marcajul „C”.

Apoi puteți selecta cele mai potrivite anvelope cu aceste dimensiuni, în funcție de criteriile explicate mai jos:

Cum este iarna în zona dumneavoastră?

În funcție de clima blândă, rece sau extremă pe timpul iernii, alegerea anvelopelor va fi diferită. Pentru a vă putea desfășura activitatea în siguranță, veți avea nevoie de anvelope care asigură o aderență bună în toate condițiile.

Pentru a găsi rapid cea mai potrivită gamă de anvelope în funcție de condițiile de climă, vă recomandăm să consultați imaginea de mai jos:

van

În zona dumneavoastră ninge ocazional iarna? Anvelopele all season MICHELIN Agilis CrossClimate răspund cerințelor dumnevoastră. Aflați mai multe din articolul nostru despre anvelopele all season.
Pentru ierni cu ninsori frecvente puteți alege una dintre aceste opțiuni:


Pentru ierni cu temperaturi extreme (mai mici de 7 °C), în condiții de îngheț, vă recomandăm să echipați vehiculul dvs. comercial cu anvelope MICHELIN Agilis X-Ice North iarna și MICHELIN Agilis 3 vara. Aflați mai multe despre anvelopele de iarnă în articolul special dedicat.

Conduceți pe teren accidentat?

Dacă trebuie să conduceți vehiculul comercial pe drumuri neasfaltate, vă recomandăm articolul nostru despre anvelopele off road pentru autoutilitare.

De ce să alegeți gama MICHELIN Agilis? 

Gama MICHELIN Agilis a fost proiectată special pentru a răspunde cerințelor vehiculelor comerciale, proprietarilor de flote, antreprenorilor și comercianților. 

Deoarece știm că trebuie să vă concentrați pe cerințele afacerii și clienților dumneavoastră, oferind servicii consecvente, fără să trebuiască să vă faceți griji cu privire la condițiile meteo în care conduceți. Pe scurt, am creat această gamă pentru liniștea dvs.

Aveți nevoie de anvelope fiabile și sigure pentru dumneavoastră și angajați, chiar și pe carosabil ud sau acoperit cu zăpadă.

Cu anvelopele MICHELIN Agilis puteți conduce în siguranță în toate condițiile meteo și pe toate suprafețele. Acestea asigură o tracțiune bună și oferă longevitate excelentă.

Iar pe lângă faptul că este proiectată pentru nevoi profesionale exigente, gama de anvelope MICHELIN Agilis este potrivită și pentru autorulote utilizate pe tot timpul anului.  

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web