De ce să alegeți anvelope all season pentru autoutilitare
Ar trebui să optați pentru anvelope all season? Dacă da, de ce? Aflați răspunsuri la întrebările dumneavoastră în acest articol.
Ce sunt anvelopele all season pentru autoutilitare?
Există 4 categorii de anvelope pentru autoutilitare:
anvelope de vară
anvelope de iarnă
anvelope pentru iarnă extremă
anvelope all season
Anvelopele de vară sunt proiectate pentru a asigura performanțe bune la temperaturi ridicate. Însă eficiența acestora este limitată iarna, la temperaturi reduse și pe zăpadă.
Anvelopele de iarnă sunt proiectate special pentru vreme rece și asigură performanțe bune pe zăpadă sau gheață, la temperaturi cuprinse între 7 °C și -25 °C. Însă acestea nu sunt la fel de eficiente vara, pe vreme călduroasă.
Pentru ierni extreme, cu temperaturi de până la -40°, sunt recomandate anvelopele cu crampoane (acestea nu sunt legale în România). Acestea asigură performanțe îmbunătățite pe suprafețe acoperite cu gheață și o distanță de frânare mai scurtă decât anvelopele de iarnă fără crampoane.
Anvelopele all season pot fi utilizate atât la temperaturi foarte scăzute (până la -7 °C), cât și foarte ridicate (+30 °C). Acestea sunt performante atât pe timp de vară, cât și de iarnă.
Dacă o anvelopă este marcată cu eticheta 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), simbolizată pe flanc printr-un munte cu trei vârfuri și un fulg de nea în interior, înseamnă că a fost omologată ca fiind eficientă în condiții de iarnă.
Această omologare controlată de Uniunea Europeană stabilește că anvelopa poate garanta eficiență și siguranță bune pe zăpadă.
Este specifică anvelopelor de iarnă, dar oferă o garanție suplimentară privind performanța pe timp de iarnă a anvelopelor all season care dispun de această omologare.
Avantajele anvelopelor all season
Așa cum vă puteți imagina, anvelopele all season pot oferi multe avantaje unei autoutilitare. Să studiem mai bine ce oferă acestea:
Polivalență
Este o caracteristică excelentă a anvelopelor all season pentru autoutilitare. Le puteți utiliza pe tot timpul anului, pentru o deplasare în siguranță indiferent de anotimp și de starea vremii.
Iar dacă uneori întârziați rotația anvelopelor de vară/iarnă, rețineți următoarele:
anvelopele all season sunt mai performante pe timp de iarnă decât cele de vară
anvelopele all season sunt mai performante pe timp de vară decât cele de iarnă
Economii de timp
Rotația anvelopelor de vară/iarnă este o operație care necesită imobilizarea temporară a autoutilitarei. Acesta este un timp valoros, în care activitatea este întreruptă.
Prin alegerea anvelopelor all season pentru autoutilitare nu mai pierdeți timp, deoarece puteți utiliza anvelopele pe tot timpul anului.
Economii de bani
De asemenea, economisiți costul rotației, precum și costul achiziției de anvelope noi, atunci când cele vechi sunt uzate. În locul achiziției a două seturi de anvelope (de iarnă și de vară), cumpărați numai un set de anvelope all season.
Ar trebui să alegeți anvelope all season pentru autoutilitare?
Depinde exclusiv de tipul condițiilor de iarnă în care veți conduce autoutilitara:
în cazul unor condiții grele de iarnă (temperaturi de -20 °C) și dacă trebuie să conduceți adesea pe drumuri acoperite cu zăpadă, la temperaturi foarte reduse, anvelopele de iarnă sau cele pentru iarnă grea sunt cea mai bună alegere pentru autoutilitara dvs.
în cazul unor condiții moderate de iarnă (temperaturile nu scad sub –7 °C) și conduceți într-o zonă în care ninge ocazional, anvelopele all season sunt cea mai bună alegere pentru autoutilitara dvs.
Anvelope MICHELIN CrossClimate pentru autoutilitare: soluția all season pentru autoutilitara dvs.
Michelin a dezvoltat MICHELIN Agilis CrossClimate, o anvelopă all season pentru autoutilitare proiectată pentru a oferi siguranță, longevitate și tracțiune, indiferent de vreme.
Această anvelopă moștenește calitățile foarte apreciate ale anvelopelor din această gamă destinate vehiculelor de pasageri.
Iată câteva dintre principalele sale calități:
Pentru siguranță, frânare foarte performantă pe uscat (1) și aderență de clasă A pe ud (2)
Tracțiune pe suprafețe dificile, cum ar fi cele acoperite cu noroi, iarbă, pietriș și zăpadă (3PMSF) (3)
Cea mai bună longevitate, cu cel puțin 25% mai mulți kilometri parcurși, comparativ cu principalele anvelope all season, de vară și de iarnă concurente (4)(5)
Flanc ranforsat, pentru rezistență sporită la uzură
Recenzie anvelope MICHELIN Agilis CrossClimate pentru autoutilitare
În 2022, revista independentă AUTO BILD Reisemobil a testat șase mărci diferite de anvelope all season cu aceleași dimensiuni, pentru a compara performanțele acestora.
MICHELIN Agilis CrossClimate a fost aleasă câștigătoarea testului din 2022.
Iată recenzia publicată de AUTO BILD:
"Performanțe echilibrate în toate condițiile meteorologice, numai Michelin Agilis CrossClimate primește calificativul Exemplar din partea noastra."
(1) - frânarea pe uscat - teste de frânare pe uscat realizate de IDIADA la solicitarea Michelin în 2017 și 2019, pentru dimensiunea 235/65 R16C 115/113 R pe Mercedes-Benz Sprinter, comparativ cu principalele anvelope de vară, iarnă și all season concurente (MICHELIN Agilis CrossClimate (40,7 m) comparativ cu BRIDGESTONE Duravis 660 (41,7 m), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (41,7m), CONTINENTAL VanContact Winter (47,1 m), PIRELLI Carrier™ Winter (46,9 m) și MICHELIN Agilis CrossClimate (41,5 m) comparativ cu CONTINENTAL VanContact™ 4Season (47,1 m), PIRELLI Carrier™ All Season (44,0 m). Și în 2019 MICHELIN Agilis CrossClimate (46,2 m) comparativ cu GOODYEAR Vector 4 Seasons Cargo (49,5 m).
(1 bis) Studiu intern privind frânarea pe uscat la Ladoux în noiembrie 2020, pentru dimensiunea 235/65R16C 115/113 R pe Mercedes-Benz Sprinter, MICHELIN Agilis CrossClimate (39,8 m) comparativ cu BRIDGESTONE Duravis All Season (41,5 m).
(2) - aderență pe ud - MICHELIN Agilis CrossClimate ia calificativul A la clasa aderență pe ud specifică etichetării europene.
(3) - performanțe pe zăpadă - datorită certificării 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), anvelopa MICHELIN Agilis CrossClimate este aprobată pentru utilizare în condiții de iarnă.
(4) - longevitate - teste de longevitate realizate în 2017 de centrul de testare DEKRA la solicitarea Michelin, pentru dimensiunea 235/65 R16C 115/113 R pe Mercedes-Benz Sprinter, în comparație cu principalele anvelope de vară, iarnă și all season premium concurente (VARĂ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50.145 km); BRIDGESTONE Duravis 660 (42.760 km), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (29.660 km), IARNĂ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50.412 km), CONTINENTAL VanContact Winter (32.863 km), PIRELLI Carrier™ Winter (33.009 km); ALL SEASON: MICHELIN Agilis CrossClimate (47.702 km) CONTINENTAL VanContact™4Season (21.396 km), PIRELLI Carrier™ All Season (30.467 km), GOODYEAR Vector 4 Seasons (29.790 km)). Testul de longevitate în condiții de utilizare reale medii (D50), pe parcursul a 10.000 km și longevitate estimată extrapolată la 1,6 mm.
(5) - longevitate - studiu intern Michelin realizat în prezența centrului de testare DEKRA (circuitul de la Narbonne), în decembrie 2020 - februarie 2021, pentru dimensiunea 235/65R16C 115/113 R pe Renault Master, MICHELIN Agilis CrossClimate (29.789 km) comparativ cu BRIDGESTONE Duravis All Season (22.023 km). Testul de longevitate în condiții de utilizare reale medii (D50), pe parcursul a 9.421km și longevitate estimată extrapolată la 1,6 mm.