Auto Edito guide ue regulations max Tips and Advice

Legile europene privind anvelopele de iarnă

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Marcajele anvelopelor de iarnă

Cunoaște-ți echipamentul

3pmsf Tyre

M + S (Mud and Snow):

O auto-certificare de la producător care indică faptul că a fost testată performanța în condiții de iarnă.

3pmsf Tyre

3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Anvelopele cu acest marcaj sunt proiectate pentru drumurile acoperite cu zăpadă și performanța lor a fost confirmată prin teste reglementate (1).

(1)Testul eficacității în condiții de iarnă conform metodei descrise în regulamentul R117.2

Auto Edito guide ue regulations max Tips and Advice

Ce spun reglementările europene despre anvelopele de iarnă?

Regulamentele europene privind anvelopele de iarnă indică faptul că „anvelopele trebuie să fie marcate M+S în cazul în care acestea sunt anvelope de zăpadă“.

Nu sunt necesare teste de performanță pentru a afișa marcajul M+S: aceasta este doar o auto-certificare de la producător. Marcajul nu implică nici un fel de garanție de performanță obiectivă.

Anvelopele de iarnă care afișează marcajul 3PMSF, pe de altă parte, trebuie să fi trecut un test reglementat care garantează un anumit nivel de performanță în condiții de iarnă.

În Europa, normele privind utilizarea anvelopelor de iarnă certificate (M+S și / sau 3PMSF*) variază de la o țară la alta. În funcție de țară, anvelopele de iarnă pot fi necesare într-o anumită perioadă a anului sau în anumite condiții meteorologice/de conducere. În plus, unele țări au legislație care necesită o adâncime minimă a profilului anvelopei în timpul iernii.

A se vedea mai jos pentru reglementările în funcție de țară.

Bibendum - Reflexion

Știați că?

În Europa, pentru anvelope certificate pentru iarnă (M+S și/sau 3PMSF), indicele de viteză al anvelopei poate fi puțin mai scăzut decât cel al anvelopelor originale. În acest caz, viteza de conducere trebuie ajustată pentru a se adapta noii valori reduse de viteză.

Ulterior, în interiorul mașinii trebuie fixat un autocolant care să vă reamintească de viteza maximă redusă, într-un loc care este ușor vizibil pentru șofer.

Când ar trebui să vă schimbați anvelopele pentru iarnă?

Este mult mai sigur să conduceți cu anvelope de iarnă pe timp de iarnă. Pentru a ști când să vă înlocuiți anvelopele pentru o experiență relaxantă de conducere, amintiți-vă această regulă simplă: „Când temperatura scade sub 7°C, este timpul să puneți anvelopele de iarnă!” Un alt mod facil de a reține acest lucru este să vă montați anvelopele de iarnă de Halloween și să le demontați de Paște.

La temperaturi de sub 7°C, anvelope de vară nu mai au performanțe bune. Din octombrie până în aprilie, cea mai bună soluție este să utilizați anvelope certificate pentru iarnă (anvelope iarnă sau anvelope pentru 4 anotimpuri). Aceste anvelope, concepute pentru a fi utilizate în vreme rece, facilitează controlul autovehiculului pe drumurile ude și acoperite cu zăpadă. Anvelopele de iarnă vă vor permite să frânați mai rapid și să aveți parte de aderență crescută în timpul condusului.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape 1

Dar anvelopele cu crampoane?

Unele țări europene au reglementări privind anvelopele cu crampoane și pot să le permită o parte a anului. Alte țări nu permit deloc utilizarea lor (Germania, de exemplu, dar este și cazul României).

fiche 10 visuel pneu cloute

Țări cu reglementări privind anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt obligatoriie în unele țări europene. În alte locuri, anvelopele de iarnă sunt opționale. Având în vedere variația normelor privind anvelopele de zăpadă de la o țară la alta, ne-am gândit că ar fi util să vă prezentăm un rezumat al acestora în ceea ce privește utilizarea anvelopelor de iarnă de către cei mai apropiați vecini europeni ai noștri.

Verificați întotdeauna legislația și reglementările locale înainte de a pleca în călătorie. **

Franța

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în Franța și nici lanțurile antiderapante. Cu toate acestea, o prefectură poate emite un decret prin care impune utilizarea echipamentului specific de iarnă (anvelope de iarnă sau lanțuri antiderapante) între 1 noiembrie și 31 martie.

Germania

În Germania este obligatoriu să aveți anvelope de iarnă pe drumurile acoperite de zăpadă sau gheață. Anvelopele de iarnă sunt de obicei necesare din octombrie până în aprilie, dar cel mai bine este să verificați legislația pentru regiunea pe care intenționați să o vizitați.

 

În 2018 reglementările au devenit mai stricte datorită unei schimbări în definiția ”anvelopelor cu caracteristici de iarnă”. Anvelopele trebuie acum să aibă nu doar marcajul M+S, dar, de asemenea, și marcajul 3PMSF.

 

Consumatorilor li s-a acordat o perioadă de grație pentru a face tranziția: anvelopele fabricate înainte de 1 ianuarie 2018 sunt acceptate până la 30 septembrie 2024 (link către Știați că? Pentru a afla data fabricării anvelopelor dumneavoastră...)

 

Dacă vedeți un semn care ilustrează lanțuri antiderapante, înseamnă că lanțuri sunt necesare pe drumul respectiv în timpul iernii. Dacă nu respectați acest semn puteți fi amendat.

Italia

În Italia, utilizarea anvelopelor de zăpadă sau a lanțurilor antiderapante este reglementată de către municipalități, regiuni și companiile rutiere. În cazul în care sunt obligatorii, aceste echipamente trebuie folosite de la 15 noiembrie la 15 aprilie. 

 

În unele regiuni, veți vedea semne care indică faptul că trebuie să instalați lanțuri antiderapante pe vehicul. În acest caz, ele sunt obligatorii și pot fi utilizate în locul anvelopelor de iarnă.

Belgia

Dacă vehiculul dumneavoastră este dotat cu anvelope marcate M+S și 3PMSF cu un indice de viteză mai redus decât viteza maximă a autoturismului, le puteți folosi tot anul. În acest caz, un autocolant ușor vizibil care indică valoarea vitezei maxime a anvelopelor trebuie amplasat în câmpul vizual al șoferului.

 

În cazul în care vehiculul are anvelope cu marcajul M+S, dar nu cu marcajul 3PMSF și indicele de viteză este mai mic viteza maximă a mașinii, puteți conduce cu ele doar de la 1 octombrie la 30 aprilie. În acest caz, în câmpul vizual al conducătorului auto trebuie amplasat un autocolant care indică viteza maximă a anvelopelor. 

 

Anvelopele M+S, cu sau fără marcajul 3PMSF, cu un indice de viteză egal sau mai mare cu viteza maximă a vehiculului pot fi folosite tot anul.

Elveția

Elveția nu solicită în mod obligatoriu anvelope de iarnă. Cu toate acestea, între lunile octombrie și aprilie, este recomandat să montați anvelope de iarnă. În cazul în care are loc un accident, iar vehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă, asiguratorul poate refuza să acopere pagubele și poate deschide un proces împotriva dumneavoastră pentru neglijență.

În plus, dacă vedeți un semn care ilustrează lanțuri antiderapante, înseamnă că trebuie să aveți lanțuri de zăpadă pe mașină pe drumul respectiv în timpul iernii.

how to read a tyres markings_ENG

Știați că?

Pentru a găsi data fabricării anvelopelor, trebuie să vă uitați la codul DOT (Department of Transportation) aflat pe flanc.

* Articolul 3.1.5 din Directiva 92/23 și Regulamentul R30

**”Anvelopă de zăpadă”: anvelopele cu modele ale benzii de rulare și structură care sunt cunoscute că asigură, în noroi și zăpadă proaspătă sau care se topește, o manipulare mai bună a mașinii decât cea a anvelopelor rutiere obișnuite. Designul benzii de rulare a anvelopelor de zăpadă este de obicei caracterizat prin prezența unor caneluri și/sau bosaje mari, care sunt distanțate mai departe decât pe anvelopele rutiere obișnuite.

europe maps combined

Scopul acestui articol este de a oferi îndrumări privind selecția anvelopelor și de a oferi cititorilor informații relevante și precise bazate pe știință, tehnologie, rezultatele testelor și experiența Michelin. Dacă vom conștientiza că informațiile sunt incorecte sau inexacte în articol, vom încerca să le corectăm. Cu toate acestea, Michelin își declină orice responsabilitate sau responsabilitate în ceea ce privește informațiile conținute în articole, care, fără excepție, sunt de natură generală, nu sunt neapărat complete, exacte sau actualizate și nu pot fi considerate sfaturi legale sau profesionale.

MENȚIUNI LEGALE

* Articolul 3.1.5 din Directiva 92/23 și Regulamentul R30:

“Anvelopele de iarnă trebuie să aibă marcajul M + S“
”Anvelopă de zăpadă”: anvelopele cu modele ale benzii de rulare și structură care sunt cunoscute că asigură, în noroi și zăpadă proaspătă sau care se topește, o manipulare mai bună a mașinii decât cea a anvelopelor rutiere obișnuite. Designul benzii de rulare a anvelopelor de zăpadă este de obicei caracterizat prin prezența unor caneluri și/sau bosaje mari, care sunt distanțate mai departe decât pe anvelopele rutiere obișnuite.

 

** informație corectă la data de 21/11/19

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web