Driving safely on mountain roads

CONDUSUL ÎN SIGURANȚĂ PE DRUMURI DE MUNTE

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Condusul pe drumurile de munte necesită măsuri de precauție și comportamente adecvate pentru a rămâne în siguranță, în special în condiții meteorologice dificile, cum ar fi carosabil ud, înzăpezit sau înghețat.

Citiți în continuare pentru a afla ce au de spus experții noștri despre condusul în siguranță pe drumurile de munte.

Rezumat:

 • Cum să fiți bine pregătit înainte de călătorie
 • Sfaturi pentru condusul în siguranță

Cum să fiți bine pregătit înainte de călătorie

Înainte de a porni la drum, vă recomandăm să luați câteva măsuri de siguranță care vă vor face condusul montan mai liniștit.

1 - Dotați-vă cu accesorii utile

În primul rând, iată o listă neexhaustivă de accesorii care pot fi utile pentru siguranța pe un drum de munte, mai ales iarna:

 • un spray și o racletă pentru degivrarea mai rapidă a parbrizului și a geamurilor, de exemplu dacă mașina a strat afară peste noapte la temperaturi scăzute
 • o lopată pentru îndepărtarea zăpezii
 • o cutie de carton pentru a porni mașina dacă roțile se învârt în gol
 • o pătură și haine groase în cazul în care sunteți nevoit să așteptați în mașină
 • gustări și băuturi
   

2 - Verificați nivelul uleiului și lichidului de răcire

Nimănui nu-i place să sufere o defecțiune, mai ales atunci când vremea este rece și se află pe drumuri de munte expuse condițiilor meteo. Pentru a evita acest lucru, vă recomandăm să verificați nivelul uleiului înainte de a porni, deoarece acesta va fi utilizat pentru a preveni supraîncălzirea motorului și a altor componente ale mașinii. Lichidul de răcire trebuie, de asemenea, completat, deoarece acesta va ajuta la menținerea temperaturii motorului sub 100°C în permanență. Dacă temperatura crește prea mult vreodată în timpul călătoriei, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să trageți pe dreapta într-o locație potrivită și să așteptați câteva minute până când temperatura scade.

3 - Verificați farurile

Pe drum, este esențial să vedeți și să fiți văzut, cu atât mai mult pe un drum de munte unde vizibilitatea poate fi îngreunată de condițiile meteorologice în schimbare rapidă și unde nu există iluminat stradal. Verificarea farurilor și a stopurilor vă va asigura că puteți să vă luminați drumul și să fiți văzut de alți șoferi.

4 - Verificați ștergătoarele

Dacă plouă sau ninge, va trebui să vă bazați pe ștergătoare pentru a asigura cea mai bună vizibilitate posibilă. De asemenea, nu uitați să verificați nivelul lichidului de spălare a parbrizului.

5 - Verificați anvelopele

Sunt două lucruri importante pe care trebuie să le verificați cu privire la anvelope:

 • nivelul lor de uzură
 • presiunea lor.
   

Uzura anvelopelor este inevitabilă în timp și, dacă atinge limita legală, este periculos să conduceți. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când benzile de rulare ale anvelopelor au atins nivelul maxim de uzură, acestea nu mai pot oferi aceeași performanță, în special pe carosabil ud. Aflați cum să verificați nivelul de uzură al anvelopelor.

Presiunea în anvelope scade în mod natural în timp. O presiune corectă a anvelopelor asigură o bună manevrabilitate pe drum, deci o siguranță mai bună, în special la coborârea pantelor. De asemenea, previne uzura neuniformă și/sau prematură a anvelopelor. Acesta este motivul pentru care este recomandat să verificați presiunea anvelopelor în mod regulat, mai ales înainte de a pleca într-o călătorie lungă sau de a conduce în munți.

you can inflate tyres with a tyre inflation pump in a petrol station

Aveți anvelopele potrivite pentru a conduce pe drumuri de munte?

Conducerea regulată în munți vă expune la condiții meteorologice schimbătoare, care uneori pot deveni dificile. Prin urmare, pentru siguranța dumneavoastră, este important să vă echipați cu anvelope adecvate, de înaltă performanță.

În funcție de temperaturile de iarnă din regiunea dumneavoastră, de stratul de zăpadă și de riscul de gheață, anumite anvelope vor asigura o siguranță mai bună și performanțe optime. Descoperiți sfaturile noastre pentru alegerea anvelopelor potrivite.

michelin crossclimate 2

Condusul pe drumuri de munte: sfaturi pentru condusul în siguranță

Condusul pe munți implică drumuri șerpuite cu diferite grade de declivitate. Vizibilitatea poate fi redusă, curbele sunt frecvente, iar unele pot fi bruște. Condusul în siguranță, chiar și pe drumuri uscate, înseamnă adaptarea comportamentului dumneavoastră la volan.

Sfaturi generale

 • Conduceți întotdeauna cu atenție și încet, păstrând o distanță sigură, mai ales dacă drumul este umed, înzăpezit sau înghețat.
 • Înainte de o curbă cu vizibilitate redusă, încetiniți și nu ezitați să vă semnalați sosirea acționând claxonul. Acest lucru permite potențialilor șoferi care vin din sens opus să fie conștienți de sosirea dumneavoastră înainte de a vă vedea.
   

Condusul în siguranță în rampă

Încetiniți înainte de fiecare viraj și accelerați ușor în curbă. Dacă turațiile unei mașini scad, atunci acesta este un semn că se luptă cu rampa. În loc să vă puneți piciorul pe podea, trebuie să treceți la o treaptă de viteză inferioară și să recâștigați controlul în acest fel. Acest lucru poate fi util mai ales atunci când virați pe o secțiune abruptă de drum de munte, cum ar fi pe serpentine, de exemplu.

Condusul în siguranță în pantă

Când conduceți în pantă, utilizați frânele, dar mai ales frâna de motor: Utilizați diferitele trepte de viteză ale cutiei de viteze pentru a rămâne ușor supra-turat pentru a încetini mașina.

Condusul în siguranță iarna

Driving safely in winter

Toate aceste sfaturi se aplică și iarna, dar cu precauții suplimentare. Condusul în munți în timpul iernii vă poate expune la condiții meteorologice mai dificile decât vara.

Pe zăpadă sau gheață, mașina se comportă diferit la frânare. Dacă apăsați pedala de frână prea tare și brusc, roțile mașinii se pot bloca și aluneca. Prin urmare, nu uitați să frânați încet și treptat pentru a oferi anvelopelor timp să adere la suprafață și să încetinească mașina.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web