
Cum se umflă anvelopele?
Cum se umflă anvelopele?
Umflarea anvelopelor este un factor important pentru siguranța dumneavoastră și a pasagerilor. Dacă presiunea în anvelope este incorectă, acest lucru poate afecta și costurile de exploatare ale vehiculului, datorită uzurii premature a anvelopelor și unui consum de combustibil mai ridicat.
În acest articol veți afla când trebuie să verificați presiunea în anvelope și cum se umflă anvelopele, în 3 pași simpli. Veți vedea că presiunea în anvelope trebuie să fie diferită în funcție de temperatura acestora și că trebuie verificată periodic și roata de rezervă, deși nu la fel de des ca celelalte anvelope.
De asemenea, vom aborda problema compresorului portabil pentru umflarea anvelopelor ca alternativă la stațiile de alimentare și vă vom ajuta să decideți dacă trebuie să umflați anvelopele cu azot.
O anvelopă pierde aer în mod natural: de obicei aproximativ 0,1 bari (1,45 PSI) pe lună.
Acest fenomen poate fi accelerat și de alte surse de pierderi, precum:
De aceea, vă recomandăm să verificați presiunea în anvelope o dată pe lună și înainte de un drum lung.
În acest articol puteți afla mai multe informații despre cauzele pierderii presiunii.
Dacă nu utilizați anvelopele o perioadă lungă de timp, de exemplu dacă înlocuiți anvelopele de 2 ori pe an, pentru a alterna între anvelopele de vară/iarnă, este esențial să verificați presiunea atunci când remontați anvelopele pe vehicul.
O anvelopă umflată corespunzător este mai sigură, mai economică și mai ecologică!
Nu căutați presiunea recomandată pe flancurile anvelopelor, nu se regăsește aici!
De obicei presiunea recomandată se regăsește:
Deoarece o anvelopă pierde aer în mod natural, desigur că trebuie să verificați și roata de rezervă. Însă deoarece această roată nu este utilizată zilnic, puteți să o verificați o dată sau de 2 ori pe an
Aveți grijă dacă utilizați o pompă de umflare a anvelopelor de la o stație de alimentare: manometrul acesteia nu este întotdeauna calibrat și, prin urmare, nu este întotdeauna fiabil.
Din acest motiv, este important:
Compresorul portabil poate fi achiziționat din magazinele de accesorii auto și din unele supermarketuri.
Compresorul portabil MICHELIN MCX6 pentru umflarea anvelopelor
Azotul este aer din care a fost eliminat oxigenul. Azotul reprezintă aproximativ 79% din concentrația aerului.
În timpul asamblării, anvelopele sunt umflate mai ales cu aer comprimat. Dar unii specialiști pot propune umflarea numai cu azot.
Majoritatea anvelopelor pot fi umflate cu aer sau cu azot, dacă este respectată presiunea recomandată de producătorul vehiculului.
Azotul și aerul comprimat pot fi amestecate fără probleme (pentru reglarea presiunii, de exemplu).
Pin înlocuirea oxigenului cu azot, anvelopele pierd mai puțin aer și păstrează mai mult timp presiunea dorită.
Din păcate există alte surse posibile de pierderi (suprafața de contact dina anvelopă și jantă, îmbinarea dintre valvă și jantă etc.) și nici aerul sau azotul nu-și pot menține la infinit presiunea corespunzătoare.
Asigurați-vă că verificați presiunea în anvelope cel puțin o dată pe lună și înainte de un drum lung.
Stațiile de alimentare nu asigură umflarea anvelopelor cu azot. Acest serviciu se taxează și este oferit de obicei de specialiști, garaje sau distribuitori. De exemplu, acest serviciu este oferit de rețeaua Euromaster din Europa.