Condusul ecologic vizează reducerea emisiilor

Cum poate condusul eco să vă ajute să economisiți carburant?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

În zilele noastre, există un interes tot mai mare pentru „condusul eco” sau pentru tehnicile „condusului ecologic”. Aici analizăm semnificația condusului eco și cum anumite comportamente de condus nu ajută numai mediul, ci și economisesc banii pe care i-ați fi dat pe carburant. 

Ce este condusul ecologic?

Cuvântul „eco” din condus eco afirmă două principii. În primul rând, ecologic:

  • Condusul cu gândul la mediu este tot mai important pentru consumatorii zilelor noastre. În al doilea rând, economic: economisirea carburantului are un efect pozitiv asupra veniturilor șoferului.
  • Condusul eco sau ecologic include un ansamblu de tehnici de condus care urmăresc reducerea pe cât posibil a emisiilor și a utilizării carburanților fosili. Dacă alegeți să conduceți un vehicul electric, veți ajuta la extinderea autonomiei bateriei!

Ce tehnici de condus vă pot ajuta să economisiți carburant?

Iată 9 sfaturi pentru condusul eco pentru a vă reduce amprenta de carbon și a economisi bani.

1.    Verificați presiunea anvelopei dvs.

Anvelopele umflate insuficient cresc consumul de carburant și afectează controlul pe care șoferul în are asupra vehiculului. Pe de altă parte, anvelopele umflate excesiv reduc consumul de carburant, dar cresc durata de frânare și reduc durata de viață a anvelopei. Indicația privind nivelurile corecte de presiune se găsește în mod normal în manualul de utilizare a vehiculului, în torpedo, pe ușă și pe clapeta de alimentare cu carburant.

2.    Alegeți anvelope adecvată

„Anvelopele eficiente energetic” proiectate pentru a genera o rezistență redusă la rulare pot reduce, de asemenea, semnificativ, consumul de carburant al vehiculului. Un sistem de etichetare vă poate ajuta să identificați cea mai eficientă anvelopă: căutați pictograma „pompă de alimentare” pe etichetă și alegeți anvelopele de categoria A.

header choix 2

Eticheta menționează clasa de consum, notată de la A la E (unde A este cea mai eficientă)

3.    Anticipați: reduceți, nu frânați

De exemplu, evitați accelerarea puternică până la semafor și apăsarea frânei. În loc de aceasta, planificați și lăsați suficientă distanță pentru a permite mașinii să reducă ușor viteza.

4.    Evitați să conduceți zbuciumat

Nu întotdeauna simplu de gestionat în zonele urbane integrate, dar oprirea și pornirea constantă sporește consumul de carburant. Unul dintre modurile de a obține un MPG mai bun (mile per galon) atunci când conduceți în oraș este să vă relaxați! Nu este nevoie să mergeți bară la bară cu mașina din față. Din fericire, în zilele noastre, multe vehicule sunt echipate cu mod de condus urban, conceput pentru a reduce consumul de carburant.

În prezent, consumul de carburant poate fi redus în trafic grație modurilor de condus urban

5.    Evitați accelerările bruște

Cu cât schimbați mai rapid viteza unui obiect, cu atât necesită mai multă forță. O creștere bruscă a vitezei va necesita, prin urmare, o doză suplimentară de energie și, prin urmare, va avea impact asupra consumului de carburant.

6.    Respectați limitele de viteză

Nu doar impuse din motive de siguranță, limitele de viteză ale mașinii vă ajută să reduceți consumul de carburant și de emisii poluante. 

7.    Observați terenul

A conduce într-o treaptă de viteză poate fi un mod excelent de a obține un MPG mai bun. Dacă vă apropiați de o pantă, de exemplu, lăsați mașina să se deplaseze fără a apăsa accelerația, iar gravitația își va face treaba. Dacă apoi urmează o rampă, începeți să accelerați pentru a ajunge în vârf. Cum se utilizează controlul vitezei de croazieră? Deși este util pentru autostradă, pe un teren deluros este mai bine să fie dezactivat.

8.    Nu lăsați motorul pornit

Pentru binele portofelului și al mediului înconjurător, nu lăsați motorul pornit dacă nu este necesar. Aceasta include oprirea pentru a telefona, așteptarea în mașină pentru a prelua copiii, chiar staționarea în aglomerație.

9.    Folosiți cu moderație aerul condiționat

Utilizarea nenecesară înseamnă mai mult carburant consumat și mai mult CO₂ în atmosferă. La viteză mică, preferați ventilarea sau coborâți geamurile.

Condusul ecologic: sfaturi experte pentru a vă ajuta să economisiți carburant

Cyrille Roget, Director tehnic și de comunicare științifică la Michelin, are câteva exemple specifice privind modul în care se economisește carburantul folosind tehnici de condus eco. 

El explică: „Accelerați lin, utilizând puterea mașinii de exemplu la pornire.” Nu este nevoie să demarați cât de repede puteți. De asemenea, atunci când este vorba despre viteză „Respectați limitele de viteză pe autostradă pentru a economisi carburant. Nu accelerați inutil în urcare, puteți lăsa întotdeauna mașina să încetinească puțin în pantă.”

În zonele urbane, Cyrille spune, „tentația este de a sta aproape de cel din față. În unele orașe, oamenii pot dezvolta un stil nervos de condus. Dar cheia este să mergi în ritmul tău și să anticipezi pe cât posibil.”

Evitarea accelerărilor bruște este cheia condusului eco

Care este unul dintre cei mai importanți factori atunci când este vorba să economisiți carburant și să obțineți cel mai bun MPG? Anvelopele! Cyrille spune că o mare cantitate de energie „risipită” (carburantul nu este folosit pentru rotirea roților mașinii) se datorează rezistenței la rulare: „Pierderea aceasta reprezintă până la 20%, cu alte cuvinte un rezervor din cinci. Și când analizezi cât de mult carburant punem în mașină în fiecare an, înțelegi că este o cantitate semnificativă.”

Soluția este de a reduce rezistența la rulare (fără a pierde tracțiune) se găsește la identificarea anvelopelor corespunzătoare. Luați, de exemplu, noile anvelope MICHELIN e.PRIMACY. Concepute special având în minte toate aspectele condusului eco, ele ajută șoferii să economisească carburant și bani grație rezistenței la rulare excepțional de mici (1).

Având cea mai bună rezistență la rulare față de competitorii medii premium (1), MICHELIN e.PRIMACY oferă 0,21 litri de carburant la 100 kilometri și aproximativ 80 EUR pe durata de viață a anvelopei (2,3). În cazul unui vehicul electric, autonomia crește cu aproximativ 7%, comparativ cu alte anvelope din categoria sa – adică 30 km, pentru o autonomie estimată de 400 km (4).

Cum pot ajuta șoferii mediul?

Industria auto face pași semnificativi către îmbunătățirea impactului vehiculelor asupra mediului prin inovații cum ar fi anvelopa MICHELIN e.PRIMACY sau anvelopa MICHELIN PILOT SPORT EV. Dar și șoferul joacă un rol semnificativ. După cum am văzut, condusul eco nu este singurul mod de a economisi carburant, bani și de a fi sigur pe șosea, dar conștientizarea condusului ecologic este de asemenea fundamentală dacă ne îndreptăm, împreună, spre un viitor mai ecologic.

Credit foto:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Mențiuni legale

(1) Se consideră că MICHELIN e.Primacy face parte din categoria anvelopelor de vară Premium, alături de mărcile CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, care nu sunt dedicate echipării originale (respectiv nu sunt proiectate pentru a îndeplini standardele specifice producătorilor de automobile), ci pot fi achiziționate de la distribuitori.
Test rezistență la rulare - Teste rezistență la rulare efectuate pe mașină de Applus Idiada, la solicitarea Michelin, iunie (pe anvelope noi) & august (pe anvelope uzate 2mm) 2020, de dimensiunea 205/55 R16 91V, comparație MICHELIN e.PRIMACY (nouă: 5,58kg/t & uzată: 5,13kg/t) versus MICHELIN PRIMACY 4 (nouă: 7,74kg/t & uzată: 6,25kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (nouă: 7,17kg/t & uzată: 5,81kg/t); CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nouă: 6,39kg/t & uzată: 5,49kg/t); CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nouă: 8,93kg/t & uzată: 6,94kg/t); DUNLOP BLURESPONSE (nouă: 7,97kg/t & uzată: 5,54kg/t); GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nouă: 7,01kg/t & uzată: 5,38kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nouă: 6,96kg/t & uzată: 6,30kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 (nouă: 8,79kg/t & uzată: 6,97kg/t).

(2) Când este nouă, anvelopa MICHELIN e·Primacy generează în medie o rezistență la rulare cu 2 kg/t mai redusă decât concurenții, care se traduce în o reducere a consumului de carburant cu până la 0,21 l/100 km și a emisiilor de C02 cu până la 5 g, pentru un VW Golf 7 1,5 TSI sau o creștere a autonomiei cu până la 7%, pentru un VW e.Golf. 
În timpul utilizării, MICHELIN e·Primacy generează în medie o rezistență la rulare cu 1,5 kg/t mai redusă decât concurenții, care se traduce în economii de carburant de până la 80 €. Această economie înseamnă emisii de CO2 mai reduse cu 174 kg. Reducerile din pricina utilizării sunt estimate pe o medie a datelor de la anvelope noi și uzate 2 mm pentru a lua în calcul performanța de timp din viața reală - Toate reducerile se estimează pe o bază de 35.000 km și un preț pentru carburant de 1,46€/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderat pe top 10 țări pentru deplasări cu autovehicule pe teritoriul național și străin - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Economiile reale privind carburantul și costul acestuia pot varia semnificativ în funcție de stilul de condus, vehicul sau presiunea în anvelope.

(3) Autonomie crescută a bateriei și reducere a emisiilor de CO2. Când este nouă, anvelopa MICHELIN e.Primacy generează în medie o rezistență la rulare cu 2 kg/t mai redusă decât concurenții, care se traduce într-o reducere a consumului de carburant cu până la 0,21 l/100 km și a emisiilor de CO2 cu până la 5 g, pentru un VW Golf 7 1,5 TSI sau o creștere a autonomiei cu până la 7%, pentru un VW e.Golf.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web