r9a12 header def

Cum pot îmbunătăți anvelopele randamentul kilometric și economia de carburant?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Cunoașterea relației dintre anvelopă și eficiența energetică vă poate ajuta să călătoriți mai departe cu un rezervor plin, ceea ce nu este o veste bun doar pentru portofelul dvs., dar și pentru mediu. Aici analizăm cum se poate îmbunătăți economia de carburant, cu o analiză privind codurile anvelopelor și eficiența energetică: cum se citește eticheta și ce înseamnă cu adevărat tabelul anvelopelor în funcție de eficiența energetică.

Ce este economia de carburant?

Puteți îmbunătăți economia de carburant a mașinii dvs. cu sfaturi simple

Calcularea distanței pe are o parcurge mașina dvs. cu un plin nu este așa de simplă precum pare. Două vehicule pot porni cu aceeași cantitate de carburant și pot parcurge aceeași distanță, dar consumul de carburant la sosire poate fi semnificativ diferit din mai multe motive. Aceasta se cuantifică în mile per galon (MPG), însemnând aproximativ 4,55 de litri de carburant. Cu cât este mai mare valoare MPG, cu atât vehiculul este mai eficient.

Nu doar că mașina pornește cu un rating MPG, dar distanța pe care vehiculul poate călători variază în funcție de alți factori, cum ar fi stilul de condus, anvelopele și terenul. Din acest motiv folosim adesea expresia „economie de carburant” în termeni care arată cât din carburantul utilizat de motor poate fi optimizat.

Cum se reduce consumul de carburant: înțelegerea vehiculelor

Înțelegerea tipurilor de vehicule și a motivelor pentru care mașinile consumă mai mult este cheia pentru a ști cum se îmbunătățește economia de carburant. Ca regulă generală, cu cât o mașină este mai mare și mai grea, cu atât va consuma mai mult. De ce? 

Acest lucru se datorează în parte rezistenței la rulare a vehiculului. Energia necesară împingerii mașinii din starea de staționare pe o suprafață plană este datorată numai rezistenței la rulare a anvelopelor. Cu cât mașina este mai grea, cu atât trebuie să împingi mai tare, ceea ce înseamnă mai multă energie necesară. Dar, dacă mașina are anvelope cu rezistență la rulare redusă, va trebui să împingeți mai puțin.
Prin urmare, o soluție simplă ca să economisiți carburant este să optați pentru un vehicul mai mic și mai ușor. Sau să vă asigurați că luați la bord doar ce aveți nevoie!

Cum se îmbunătățește economia de carburant a mașinii dvs.

În mod clar, să înlocuiești vehiculul cuiva nu este o soluție pentru toată lumea. Și unii oameni nu dispun de luxul de a putea compromite dimensiunea mașinii - aceia care au familii mari sau echipament de transportat, de exemplu. Deci să vedem cum să facem ca mașina să meargă mai mult cu un rezervor plin, folosind aceste sfaturi pentru a îmbunătăți MPG.

•    Presiunea anvelopei
Un factor major pe care mulți nu îl iau în calcul atunci când vine vorba despre cum se poate îmbunătăți economia de carburant este alegerea anvelopei și presiunea. Anvelopele care nu au nivelurile corecte de presiune a aerului pot fi o sursă de risipă de energie, deci amintiți-vă că verificați cu regularitate presiunea anvelopelor dvs. pentru a vă bucura de performanță optimă. Este de asemenea important pentru siguranța dvs.

•    Întreținerea
Întreținerea regulată a vehiculului dvs. va asigura că toate piesele funcționează bine, fără probleme, astfel optimizând mișcările carburantului în vehicul și prevenind risipa inutilă de energie. De exemplu, a vă asigura că motorul este reglat sau a remedia un senzor de oxigen defect poate face cu adevărat o diferență în privința randamentului kilometric.

•    Ușurarea mașinii
Ca să economisiți carburant, asigurați-vă că nu ați încărcat mașina cu bagaje inutile care vor cauza mai multă presiune pe anvelope și vor cere mai multă energie pentru a învinge rezistența la rulare. Verificați portbagajul: acest set de scule pe care îl luați din când în când la casa părinților dvs. este un exemplu de ceva care nu trebuie să stea zilnic în mașină.

•    Reduceți rezistența la aer
Cele mai multe mașini din zilele noastre sunt desenate cu linii curbe aerodinamice care ajută vehiculul să se miște lin prin aer. Cu cât reduceți mai mult rezistența aerului, cu atât mai mult puteți să economisiți carburant. Deci, dacă ați montat pe mașină un portbagaj aerian sau un suport de biciclete, luați în calcul demontarea lor până în momentul în care aveți cu adevărat nevoie.

•    Planificați călătoriile 
Pentru a îmbunătăți economia de carburant, înainte de a porni motorul, planificați traseul pentru a evita traficul și obțineți trasee optimizate folosind un dispozitiv GPS sau o aplicație mobilă. Cu cât reușiți să evitați frânarea bruscă, opririle și pornirile și păstrarea motorului în funcțiune în trafic, cu atât veți parcurge mai mulți kilometru cu un galon de carburant.

•    Aerul condiționat
Încălzirea sau răcirea mașinii dvs. utilizează energie. Prin urmare, înainte de a porni căldura în altă fantă, gândiți-vă că ați putea fi la fel de confortabil cu un pulover subțire pe dvs. În mod similar, scaunele încălzite, dezaburirea și alte dispozitive care consumă carburant. Economisiți căldură ca să economisiți carburant.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Care sunt cele mai bune anvelope pentru consumul de carburant? 

Rămâne o singură anvelopă care se diferențiază în segmentul său în privința rezistenței reduse la rulare: anvelopa MICHELIN e.PRIMACY. Tehnologia inovatoare înseamnă de asemenea că această anvelopă este economică (vă asigură mai mulți kilometri parcurși cu un galon de carburant), dar și mai sustenabilă.

Cyrille Roget, directorul departamentului de comunicare Știință și Inovație Michelin, explică faptul că energia pierdută prin anvelope — rezistența la rulare despre care am aflat mai devreme — poate reprezenta 20%  din consumul de carburant al unei mașini cu combustie. „Anvelopa corectă vă poate ajuta cu adevărat să economisiți bani. Cu noua anvelopă MICHELIN e.PRIMACY, având cea mai redusă rezistență la rulare din categoria sa*, clientul poate economisi carburant. „Concret, în conformitate cu testele certificate, rezistența redusă la rulare a anvelopei MICHELIN e.PRIMACY înseamnă că șoferii economisesc aproximativ 0,21 litri de combustibil la 100 de kilometri și aproximativ 80 € pe întreaga durată de exploatare a anvelopei”*.

Eficiența consumului de carburant a făcut ca anvelopa MICHELIN e.PRIMACY să obțină A la categoria etichetelor europene ale anvelopelor.

Anvelopele joacă un rol important în economisirea de carburant

Cum se folosește indicele de eficiență energetică a anvelopei pentru a economisi carburant? 

Cea mai recentă versiune a etichetei europene a anvelopelor, afișând eficiența energetică a anvelopei de la A la E

Uniunea Europeană a introdus prima sa inițiativă de etichetare a anvelopelor în 2012. Aceasta oferă niște indicii privind oportunitățile pe care le oferă anvelopele atunci când vine vorba despre sfaturi privind economisirea de carburant la automobile.

Actuala etichetă a anvelopelor (actualizată în mai 2021) aderă la cea mai recentă inițiativă a Uniunii Europene de etichetare energetică și afișează o scală de la A la E pentru rezistența la rulare (identificată printr-o pompă de carburant), unde A este cea mai mare și E cea mai mică, în termeni de performanță. Alegerea „anvelopelor eficiente energetic”poate reduce semnificativ consumul de carburant al mașinii dvs. 

Pe eticheta anvelopei veți găsi și alte informații utile:

  • O scală pentru aderență pe carosabil umed, care merge de la A la E. 
  • O pictogramă cu un difuzor pentru a simboliza nivelul zgomotului exterior generat de anvelope, exprimat în decibeli (dB).
  • Unele etichete de anvelope indică dacă sunt proiectate pentru gheață și/sau zăpadă severă.
  • Etichetele vor avea un cod de identificare QR pe care consumatorul îl poate scana pentru acces rapid la mai multe informații despre anvelopă.

Sfaturi pentru șofat: moduri pentru a vă face mașina mai eficientă energetic în timpul condusului

Sfaturi pentru economisirea carburantului auto în călătorie! Indiferent dacă este vorba despre o scurtă plimbare sau de o călătorie lungă, există anumite tehnici de condus care sunt esențiale când vine vorba despre îmbunătățirea economiei de carburant.

La modul general, cu cât conduceți mai uniform, cu atât mai încet veți consuma carburantul. Acest tip de condus este cunoscut drept condus eco, nu doar pentru că este prietenos cu bugetul dvs. (este economic), dar și cu mediul înconjurător, deoarece veți emite mai puțin CO2 per kilometru. 

Păstrând mașina în stare bună, alegând anvelopele corecte și adoptând obiceiuri de condus eco, puteți reduce consumul de carburant, emisiile de CO2 și obțineți cel mai bun randament kilometric!

Alte articole care te pot interesa

Credit foto:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Comisia Europeană

Mențiuni legale

* În timpul utilizării, MICHELIN e·Primacy generează în medie o rezistență la rulare cu 1,5 kg/t mai redusă decât concurenții, care se traduce în economii de carburant de până la 80 €. Această economie înseamnă emisii de CO2 mai reduse cu 174 kg. Reducerile din pricina utilizării sunt estimate pe o medie a datelor de la anvelope noi și uzate 2 mm pentru a lua în calcul performanța de timp din viața reală - Toate reducerile se estimează pe o bază de 35.000 km și un preț pentru carburant de 1,46€/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderat pe top 10 țări pentru deplasări cu autovehicule pe teritoriul național și străin - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). Economiile reale privind carburantul și costul acestuia pot varia semnificativ în funcție de stilul de condus, vehicul sau presiunea în anvelope.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web