4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in context signature 16 slash 9

Ce sunt anvelopele Runflat?

Sfaturi și recomandări anvelope pentru autoturisme, SUV-uri și utilitare

Anvelopă runflat sau run flat, RFT, anvelopă cu rulare pe pană, anvelopă rezistentă la perforare, anvelopă cu susținere proprie, anvelopă cu mobilitate extinsă, anvelopă cu presiune zero, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Este posibil să fi întâlnit deja unul dintre acești termeni, fără să știți exact ce înseamnă. De câțiva ani, tehnologia run-flat a fost utilizată mai ales la modelele sport și premium, ca soluție împotriva riscului de accidente cauzate de o explozie de cauciuc.

Citiți în continuare, pentru a afla mai multe alături de MICHELIN.

Cum funcționează anvelopele runflat?

O anvelopă run-flat are flancurile întărite, pentru a susține greutatea vehiculului și a permite continuarea deplasării, după o pierdere de presiune.

00054481 hd

Acestea permit anvelopei să asigure o stabilitate suficientă pentru o perioadă de timp, iar șoferii își vor putea continua deplasarea fără ajutor până la cel mai apropiat service.

Cum pot fi identificate anvelopele runflat?

Șoferii ar trebui să poată identifica dacă vehiculul are montat un set de anvelope runflat cu ajutorul codului de pe flancurile anvelopelor.

marquage zp 02

Marcajul anvelopelor run flat variază în funcție de producător.

Anvelopele runflat MICHELIN disponibile pentru vânzare au ștanțat codul „ZP” sau „EMT”:
- ZP pentru presiune zero
- EMT pentru anvelope cu mobilitate extinsă

Achiziția de anvelope rezistente la perforare asigură confort și lipsă de griji sporite. În practică, nu mai este nevoie să schimbați o roată cu pană pe marginea drumului. Însă este important să înțelegeți că nu puteți ignora pana și că nu puteți continua să conduceți o perioadă lungă de timp. O vizită de urgență la un service sau la o vulcanizare este obligatorie.

Ce trebuie să faceți în cazul unei pierderi de presiune?

Șoferii vehiculelor echipate cu anvelope runflat își pot continua călătoria încă 80 km. În plus, cu anvelopele run flat șoferii își pot continua deplasarea cu viteze de până la 80 km/h.

Aceste valori pot varia în funcție de profilul și producătorul anvelopelor. În realitate, distanța parcursă depinde de încărcarea vehiculului, temperatura exterioară și starea carosabilului.

4w 238 tire michelin pilot sport 4 en us product in use nosignature 16 slash 9

Anvelopele run flat pot fi reparate?

Fiecare producător este liber să decidă dacă permite sau nu repararea  anvelopelor runflat.

Tehnic, repararea anvelopelor runflat este posibilă, dar nu în toate cazurile. Solicitați ajutorul unui specialist!
 
Anvelopele runflat MICHELIN pot fi reparate o singură dată de către un specialist, în aceleași condiții și respectând aceeași procedură de verificare și reparare ca pentru anvelopele non-ZP. Cu excepția cazurilor în care problemele la nivelul flancului semnalizează clar că nu pot fi reparate. 

Anvelopele runflat pot fi montate la domiciliu?

Anvelopele runflat pot fi montate la domiciliu. Însă trebuie să știți foarte bine ce aveți de făcut. Deoarece demontarea oricărui tip de anvelopă de pe jantă și montarea corectă a unei anvelope noi și umflarea acesteia este o muncă dificilă. Majoritatea proprietarilor de vehicule trebuie să încerce să găsească un distribuitor care poate face această lucrare în locul lor. Șoferii pot căuta cu ușurință online „anvelopă run flat în apropiere”.

Dacă roata de rezervă are anvelopă run flat, poate fi înlocuită în același mod ca o roată normală.

Avantajele anvelopelor run flat

Siguranță

 • Control sigur al vehiculului, chiar și în cazul pierderii presiunii sau al unei pene de cauciuc
 • Risc redus ca anvelopa să sară de pe jantă
 • Nu trebuie înlocuită roata (cu cea de rezervă), operație care ar putea fi periculoasă pe un drum aglomerat
 • Posibilitatea de a continua deplasarea cu viteză moderată până la un service din apropiere, pentru a schimba roata
   

Confort

 • Nu este necesară înlocuirea imediată a anvelopei cu pană, pe marginea drumului. Permite parcurgerea unei distanțe de 80 km (viteză limitată la 80 km/h)
 • Creștere ușoară a volumului portbagajului vehiculului, deoarece nu mai este necesară roata de rezervă. Acest lucru permite și reducerea masei vehiculului.


Economii

 • Nu trebuie să achiziționați o roată de rezervă și nici echipamentul necesar pentru schimbarea unei roți.

Cum știu dacă vehiculul meu poate fi echipat cu anvelope runflat?

Anvelopele runflat MICHELIN pot fi montate numai pe jante cu umăr dublu și pe vehicule pentru care producătorul a omologat montarea de anvelope cu susținere proprie.

Michelin nu recomandă montarea unei anvelope cu susținere proprie pe un vehicul care nu a fost echipat din fabrică cu o astfel de anvelopă (standard sau opțional), ca urmare a solicitărilor specifice de proiectare (greutate și rigiditate).

Vehiculul trebuie să fie echipat cu un sistem de monitorizare a presiunii (TPMS), care să avertizeze șoferul în caz de scădere a presiunii.

Michelin recomandă echiparea vehiculului cu 4 anvelope MICHELIN ZP.

De unde pot achiziționa anvelope runflat?

Utilizați localizatorul nostru de distribuitori, pentru a găsi o anvelopă runflat în apropiere.

map search desktop

Găsiți rapid un magazin de anvelope din apropierea dumneavoastră

Caută după
Adresă, Oraș sau Cod poștal
Autoturism
 • Autoturism
 • Motocicletă
Află locația mea
Caută

Ce alte soluții sunt disponibile împotriva penelor de cauciuc? Care sunt alternativele?

Indiferent dacă doriți sau nu să montați anvelope run flat pe vehiculul dumneavoastră, este important să știți că sunt disponibile și alte opțiuni:

237a1702 tyre sealant

- Utilizarea unui spray de etanșare pentru anvelope auto:  acest spray de oprire a pierderilor este cea mai simplă soluție de remediere a unei pene de cauciuc.

- Înlocuirea roții cu pană cu roata de rezervă.

- Utilizarea anvelopelor cu etanșant încorporat, cum ar fi MICHELIN Selfseal.

Pot utiliza lanțuri antiderapante împreună cu anvelopele runflat?

Atunci când utilizați lanțuri antiderapante, Michelin recomandă folosirea de lanțuri cu întinzătoare automate, care se adaptează mai bine la anvelopa cu pană.

Folosiți un browser web care nu este acceptat
Folosiți un browser care nu este acceptat de acest site, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele funcții să nu se comporte corespunzător. Astfel, este posibil să apară comportamente ciudate când navigați. Utilizați sau actualizați/instalați unul din următoarele browsere pentru beneficia pe deplin de acest site web