
Ce sunt anvelopele Runflat?
Ce sunt anvelopele Runflat?
Anvelopă runflat sau run flat, RFT, anvelopă cu rulare pe pană, anvelopă rezistentă la perforare, anvelopă cu susținere proprie, anvelopă cu mobilitate extinsă, anvelopă cu presiune zero, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Este posibil să fi întâlnit deja unul dintre acești termeni, fără să știți exact ce înseamnă. De câțiva ani, tehnologia run-flat a fost utilizată mai ales la modelele sport și premium, ca soluție împotriva riscului de accidente cauzate de o explozie de cauciuc.
Citiți în continuare, pentru a afla mai multe alături de MICHELIN.
O anvelopă run-flat are flancurile întărite, pentru a susține greutatea vehiculului și a permite continuarea deplasării, după o pierdere de presiune.
Acestea permit anvelopei să asigure o stabilitate suficientă pentru o perioadă de timp, iar șoferii își vor putea continua deplasarea fără ajutor până la cel mai apropiat service.
Cum pot fi identificate anvelopele runflat?
Șoferii ar trebui să poată identifica dacă vehiculul are montat un set de anvelope runflat cu ajutorul codului de pe flancurile anvelopelor.
Marcajul anvelopelor run flat variază în funcție de producător.
Anvelopele runflat MICHELIN disponibile pentru vânzare au ștanțat codul „ZP” sau „EMT”:
- ZP pentru presiune zero
- EMT pentru anvelope cu mobilitate extinsă
Achiziția de anvelope rezistente la perforare asigură confort și lipsă de griji sporite. În practică, nu mai este nevoie să schimbați o roată cu pană pe marginea drumului. Însă este important să înțelegeți că nu puteți ignora pana și că nu puteți continua să conduceți o perioadă lungă de timp. O vizită de urgență la un service sau la o vulcanizare este obligatorie.
Șoferii vehiculelor echipate cu anvelope runflat își pot continua călătoria încă 80 km. În plus, cu anvelopele run flat șoferii își pot continua deplasarea cu viteze de până la 80 km/h.
Aceste valori pot varia în funcție de profilul și producătorul anvelopelor. În realitate, distanța parcursă depinde de încărcarea vehiculului, temperatura exterioară și starea carosabilului.
Fiecare producător este liber să decidă dacă permite sau nu repararea anvelopelor runflat.
Tehnic, repararea anvelopelor runflat este posibilă, dar nu în toate cazurile. Solicitați ajutorul unui specialist!
Anvelopele runflat MICHELIN pot fi reparate o singură dată de către un specialist, în aceleași condiții și respectând aceeași procedură de verificare și reparare ca pentru anvelopele non-ZP. Cu excepția cazurilor în care problemele la nivelul flancului semnalizează clar că nu pot fi reparate.
Anvelopele runflat pot fi montate la domiciliu. Însă trebuie să știți foarte bine ce aveți de făcut. Deoarece demontarea oricărui tip de anvelopă de pe jantă și montarea corectă a unei anvelope noi și umflarea acesteia este o muncă dificilă. Majoritatea proprietarilor de vehicule trebuie să încerce să găsească un distribuitor care poate face această lucrare în locul lor. Șoferii pot căuta cu ușurință online „anvelopă run flat în apropiere”.
Dacă roata de rezervă are anvelopă run flat, poate fi înlocuită în același mod ca o roată normală.
Siguranță
Confort
Economii
Anvelopele runflat MICHELIN pot fi montate numai pe jante cu umăr dublu și pe vehicule pentru care producătorul a omologat montarea de anvelope cu susținere proprie.
Michelin nu recomandă montarea unei anvelope cu susținere proprie pe un vehicul care nu a fost echipat din fabrică cu o astfel de anvelopă (standard sau opțional), ca urmare a solicitărilor specifice de proiectare (greutate și rigiditate).
Vehiculul trebuie să fie echipat cu un sistem de monitorizare a presiunii (TPMS), care să avertizeze șoferul în caz de scădere a presiunii.
Michelin recomandă echiparea vehiculului cu 4 anvelope MICHELIN ZP.
Utilizați localizatorul nostru de distribuitori, pentru a găsi o anvelopă runflat în apropiere.
Indiferent dacă doriți sau nu să montați anvelope run flat pe vehiculul dumneavoastră, este important să știți că sunt disponibile și alte opțiuni:
- Utilizarea unui spray de etanșare pentru anvelope auto: acest spray de oprire a pierderilor este cea mai simplă soluție de remediere a unei pene de cauciuc.
- Înlocuirea roții cu pană cu roata de rezervă.
- Utilizarea anvelopelor cu etanșant încorporat, cum ar fi MICHELIN Selfseal.
Atunci când utilizați lanțuri antiderapante, Michelin recomandă folosirea de lanțuri cu întinzătoare automate, care se adaptează mai bine la anvelopa cu pană.